Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Projekt Dožij se dvaceti se představil mělnickým studentům

MĚLNICKO - Preventivního projektu Dožij se dvaceti se zúčastnili studenti Integrované střední školy technické Mělník 

(Mělník, 24. 5. 2016) 

Přestože dopravní situace v Mělníku je v posledních měsících obzvlášť pro „cizince“ komplikovaná, při příjezdu k Integrované střední škole technické nebylo třeba navigace. Probíhající maturity neomylně signalizovaly hloučky mladíků v oblecích. Na náš tým tak čekalo téměř šedesát studentů a studentek. Autorem a realizátorem projektu je nadační fond Kolečko, který se kromě materiální podpory dětských traumatologických center dlouhodobě a systematicky věnuje prevenci úrazů v silničním provozu. „Už sedmým rokem běží naše osvětové projekty zaměřené především na děti ve věku 6 – 10 let a na rodiče dětí až do předškolního věku“, říká Linda Jandová, předsedkyně správní rady nadačního fondu a současně koordinátorka projektu Dožij se dvaceti. „ Už dlouho jsme chtěli udělat něco pro mladé řidiče a adepty na řidičák, ale upřímně – trochu jsme se báli“, přiznává Linda Jandová a dodává:“ Tohle publikum je totiž hodně náročné. Ale zatím nás všude příjemně překvapilo – je pozorné a aktivní v obou částech, teoretické i praktické.“

 V teoretickém bloku se studenti seznámili s fungováním prvků aktivní a pasivní bezpečnosti v automobilu, viděli několik zajímavých crashtestů, debatovali na téma pohybu v silničním provozu v pozici chodce a cyklisty a o významu viditelnosti pro jejich ochranu. Významnou podporu projektu poskytli místní policisté. Por. Mgr. Markéta Johnová z oddělení tisku a prevence a nprap. Miloslav Klášterka z dopravního inspektorátu prezentovali několik vážných dopravních nehod řidičů do 25 let v okolí Mělníku. Některé případy byly stěží uvěřitelné a doufáme, že našim posluchačům utkvěla v paměti třeba dopravní nehoda, při které řidič na přejezdu přehlédl vlak a narazil do třináctého vagónu. V autě v té chvíli cestovalo osm pasažérů od nezletilých až po dospělé. MUDr. Jan Hendrych z Centra dětské traumatologie Thomayerovy nemocnice v Praze- Krči nabídl pohled na problematiku dopravních a sportovních úrazů z lékařské praxe včetně možné prevence. Zcela výjimečně se tentokrát součástí týmu stali manželé Mgr. Radek Mudroch (vedoucí oddělení Služby kriminální policie a vyšetřování Obvodního ředitelství Praha, kriminalista, psycholog) a Mgr. Pavla Mudrochová (bývalá kriminalistka, tisková mluvčí, nyní konzultantka PR a koordinátorka projektů bezpečnosti silničního provozu a rizikového chování dětí a mládeže). Setkání se zkušenými kriminalisty s  dlouholetými zkušenostmi z vážných dopravních nehod, diskuse o aspektech trestně-právní odpovědnosti, o setkáních s viníky i oběťmi bylo pro většinu studentů nejsilnějším zážitkem.

V praktické části studenti v malých skupinách postupně absolvovali zkoušku na posuvném simulátoru nárazu, s policisty hovořili o vlivu alkoholu a návykových látek na chování řidiče a jejich odbourávání a testovali své reakce a odvahu při simulované nehodě s těžkým zraněním, která jako vždy probíhala v režii záchranářů Royal Rangers s asistencí mělnického hasiče, člena týmu posttraumatické péče Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje.

Velmi důležitá je pro nás zpětná vazba. Studenti projekt v různých fázích průběžně hodnotí formou dotazníků, velkou roli hraje také názor vyučujících, kteří mají s preventivními programy bohatou zkušenost.

Kdo by se nechtěl dožít dvaceti?  Vypadá to jako hloupá otázka. Ale když si pročítáte statistiky dopravních nehod, vypadá to spíš tak, že hodně mladých lidí s řidičákem vonícím novotou touží zemřít „hrdinskou“ smrtí v troskách auta. A bohužel málokdy v tom jedou sami. Z dlouhodobých statistik vyplývá, že zhruba 20% dopravních nehod v celé Evropské unii způsobí a z 30% jejich oběti tvoří mladí lidé ve věku 15 – 30 let. Ani Česká republika bohužel nemůže nabídnout povzbudivější data. Například v roce 2014 zemřelo při dopravních nehodách 101 osob (z celkového počtu 629 mrtvých) ve věku od 15 do 24 let, polovině z nich nebylo víc než 20 let. Projekt nadačního fondu Kolečko se zaměřuje právě na rizikovou skupinu mladých adeptů nebo čerstvých držitelů řidičského oprávnění, ale samozřejmě i na jejich potencionální spolujezdce nebo účastníky silničního provozu v jakékoliv roli. Cílem projektu je snížit riziko nebezpečného chování mladých lidí na silnicích, snížit nebezpečí vážné nehody a následků a v neposlední řadě dodat odvahu pomoci druhým v kritických situacích.

Nadační fond Kolečko získal na realizaci projektu grant z Norských fondů ve výši 534.600,- Kč, díky němuž absolvuje projekt celkem 600 studentů z 10 měst Středočeského a Ústeckého kraje. 

NF Kolečko založili v roce 2004 fotograf Tomáš Berana a speciální pedagožka Anna Slezáková. Mezi osm center dětské traumatologie v České republice rozdělil finanční prostředky a vybavení v celkové hodnotě téměř 8 mil. Kč, více než 3 miliony Kč byly investovány do projektů prevence a osvěty.

Partneři projektu:

  • Ministerstvo zdravotnictví České republiky
  • Thomayerova nemocnice
  • České sdružení obětí dopravních nehod
  • Policie České republiky
  • Hasičský záchranný sbor České republiky, tým posttraumatické péče
  • Záchranná služba Royal Rangers                       

 

Kontakt:

Linda Jandová, koordinátorka projektu Dožij se dvaceti linda@kolecko.cz
tel. 774 116 126
www.kolecko.cz

 

související články:

http://www.policie.cz/clanek/akce-dozij-se-dvaceti-odstartovala-toto-utery-v-benesove.aspx

http://www.policie.cz/clanek/dozij-se-dvaceti.aspx

http://www.policie.cz/clanek/or-rakovnik-zpravodajstvi-dozij-se-dvaceti.aspx

Odkazy do noveho okna

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

Dožij se dvaceti

Dožij se dvaceti 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem