Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na předčasné přezutí vozidel na letní pneumatiky

MĚLNICKO - Po ránu a v pozdní večer mohou být silnice namrzlé. 

Podle kalendáře již začalo astronomické jaro. Dny bývají teplejší a slunečné. To jsou podněty, které lákají řidiče k přezutí jejich osobních vozidel na letní pneumatiky.

Podle zákona o silničním provozu by řidiči měli od 1. listopadu do 31. března používat zimní pneumatiky. Ovšem jen v případě souvislé vrstvy sněhu, ledu či námrazy nebo lze takovou situaci předpokládat vzhledem k povětrnostním podmínkám.

V případě příznivých povětrnostních podmínek, mohou řidiči přezout na letní pneumatiky od 1. dubna. Roli v rozhodnutí, zda již přezout na letní pneumatiky či nikoliv, hraje také venkovní teplota, od níž se totiž odvíjejí jízdní vlastnosti pneumatik. Správnou dobou na přezutí je teplota, která dlouhodobě dosahuje 7°C, a to ráno i večer. Když je venku méně než 7°C, tak letní pneumatiky tuhnout, tvrdnou, mají horší přilnavost, auto má delší brzdnou dráhu, bude tedy déle brzdit a hůř zatáčet.

Policisté upozorňují řidiče, kteří ráno vyjedou, aby se připravili na to, že komunikace namrzají pouze místy, a to především v lesních úsecích či na mostech. V ranních hodinách by proto měli řidiči dbát ještě více zvýšené opatrnosti a snažit se co nejvíce přizpůsobit jízdu stavu a povaze komunikace, která je v tomto období velice zrádná.

por. Mgr. Eva Hašlová
2.4. 2020

vytisknout  e-mailem