Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Podvod při nákupu přes internet

MĚLNICKO - Při nákupech na internetu buďte obezřetní. 

Policisté Obvodního oddělení Neratovice přijali v těchto dnech trestní oznámení na neznámého pachatele, které učinil devatenáctiletý mladík. Ten si objednal na internetových stránkách dva mobilní telefony a začátkem dubna převedl ze svého účtu celkem 25 000,- Kč. Do dnešního dne mu bohužel zaplacené telefony nepřišli.

Policisté případ šetří jako trestný čin podvod.

Tento případ je bohužel jen dalším z řady. Podobných jednání totiž stále přibývá a nejsou výhradně jen majetkového charakteru. Anonymní prostředí internetu dnes bohužel skýtá celou řadu příležitostí, jak někoho podvést a připravit jej o peníze, jak někomu třeba vyhrožovat, různě jej pomlouvat, apod. Trestná činnost se tak děje skrytě a maximálně sofistikovaně. O to hůř se policistům objasňuje. Naštěstí tak rychle, jak se vyvíjejí nejrůznější počítačové technologie, vyvíjejí se a zdokonalují i vyšetřovací postupy policie, proto bývá v odhalování tohoto druhu trestné činnosti často úspěšná.

Přesto všechno je ale obezřetnost vždy na místě. Podvodníci totiž často lákají na atraktivní zboží za podezřele nízké ceny a spoléhají na to, že jim zákazník uvěří. Abychom si ušetřili zklamání, je dobré sledovat recenze a jejich důvěryhodnost a raději nakupovat, třeba o něco dráž, u ověřených prodejců. Pokud bychom se obětí takového podvodníka přece jen stali, je třeba se neprodleně obrátit na policii. V takových případech je dobré doložit všechny dostupné důkazy, jako například emailovou korespondenci s prodejcem, print screen jeho  stránek, kontakt na něj apod. Podstatně se tím zvyšuje naděje na jeho vypátrání.

Policie ČR opětovně upozorňuje občany, aby se vyvarovali zasílání finanční prostředků na neznámé bankovní účty, či neznámým lidem. Také varujeme nakupující, aby byli obezřetní při svých nákupech na internetových portálech. Je nebezpečné provádět nákupy a následně finanční transakce mimo prověřené e-shopy, či internetové obchody.  Apelujeme na občany, aby pod vidinou výhodné koupě zbytečně nepřicházeli o své finance a nakupovali zboží pouze u důvěryhodných firem, či osob.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
2.5..2018

vytisknout  e-mailem