Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Bezpečnost o Velikonocích

MĚLNICKO – Na bezpečnost o Velikonocích budou dohlížet i mělničtí policisté. 

Mělničtí policisté se zapojí do bezpečnostního opatření, které bude probíhat od středy 12. dubna 2017 až do Pondělí velikonočního na celém území České republiky. Zaměří se  na bezpečnost osob a majetku, dohlédnou na místa , kde se s ohledem na nadcházející svátky bude zdržovat větší počet osob. Jako každoročně budou dohlížet  na bezpečnost a plynulost silničního provozu, zejména na hlavní tahy a kritická místa. Zaměří se na dodržování předpisů, zejména na zákaz požívání alkoholu či drog před jízdou. 

Velikonoce jsou z pohledu bezpečnosti jedním z nejrizikovějších období celého roku.  Nejen že o prodlouženém víkendu lidé cestují častěji, mnohdy na delší vzdálenosti, ale zároveň narůstá doprava, neboť se na silnice vracejí i řidiči, kteří přes zimu nejezdili. V tomto období začíná i motorkářská sezona, rizikový bývá na komunikacích i zvýšený pohyb chodců a cyklistů, kteří patří mezi nejohroženější účastníky silničního provozu. Dalším rizikem pro motoristy jsou rozdíly teplot ve dne a v noci, při nichž se výrazně mění vlastnosti vozovky a brzdná dráha vozidel. 

Je třeba, aby se řidiči během velikonočních svátků na své cesty dobře připravili a naplánovali si trasu, měli dostatečnou časovou rezervu, nespěchali a vyjížděli vždy odpočatí. V případě delších cest dělali během jízdy přestávky, sledovali dopravní zpravodajství. Cyklisté a chodci by měli používat reflexní prvky a ochranné pomůcky.

Během loňských Velikonoc se stalo 712 nehod, z toho v 64 případech sehrál roli alkohol. Ze sedmi tragických nehod bylo nejčastější příčinou nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky, a to ve čtyřech případech.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí PČR Mělník
12.4.2017

vytisknout  e-mailem