Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Smishing

LOUNSKO – Než kliknete na odkaz, zbystřete! 

Znáte už osvědčený trik podvodníků? Citlivé údaje jako rodná čísla nebo přístupová hesla k bankovním službám lákají prostřednictvím SMS či e-mailu. 

POZOR! Pokud vám přišla SMS začínající textem „ Finanční zpráva“ s odkazem na web tvářící se jako například web doručovatelské společnosti, jde o další ze série smishingových útoků, jejichž cílem je vylákat z vás citlivé informace o vaší platební kartě. Útočníci používají velké množství legend, např. vyzvednutí zásilky, zablokování platební karty, výhra, daňový přeplatek apod. Neklikejte na přiložené odkazy a nevyplňujte citlivé bankovní informace. Buďte obezřetní!

Policisté na Lounsku se zabývají dalším případem podvodníků, kteří útočí pod legendou např. bezpečné platby skrze přepravní společnost. V posledním evidovaném případu se stala obětí žena z Lounska, která inzerovala na bazarovém portálu svůj majetek. Neznámý pachatel zaslal dotyčné na email odkaz pro bezpečnou platbu za zboží skrze přepravní společnost. Poškozená byla po kliknutí na odkaz přesměrována na stránku, kde zadala údaje ke své platební kartě s přesvědčením, že jí má dohodnutá finanční částka dorazit na účet skrze platební kartu. Naštěstí si brzy uvědomila, že žádné peníze nedorazí a ve své bance nechala kartu zablokovat. V tomto případě podvodníci nestihli provést žádné transakce. Ale i přesto nabádáme k opatrnosti.  

Jak smishing rozpoznat a jak postupovat?2.jpg

  • Telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad, doručovací společnost. U každé zprávy proto pečlivě posuzujte hlavně obsah.
  • Nevyžádané SMS, např. o výhře v soutěži, do které jste se nikdy nepřihlásili, jsou podezřelé.
  • SMS s chybami naznačuje strojový nebo automatický překlad.
  • Odkazy často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu.
  • Pamatujte, že banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb po vás nikdy nebudou chtít osobní informace prostřednictvím SMS.
  • Pokud z odkazu v SMS nepoznáte, na jaké stránky vás navedou, neklikejte na něj.
  • Nikdy nepřeposílejte nikomu žádné autorizační kódy.
  • Pravost SMS můžete ověřit u odesílatele. K tomu ale využijte kontakty z oficiálních zdrojů banky, úřadu, pošty atd. Ty v SMS mohou být opět zavádějící.
  • Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR.Příklad podvodné SMS.png

Policie ČR varuje:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud Vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

15. prosince 2023
nprap. Jakub Mareš
Oddělení tisku a prevence
KŘP Ústeckého kraje 

vytisknout  e-mailem