Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pondělní dopravní nehody

KUTNOHORSKO – Alkohol za volant nepatří! 

Dopravní policisté vyšetřují dvě dopravní nehody, ke kterým došlo během pondělí 26. června 2017.

K první nehodě došlo kolem půl jedné ráno na pozemní komunikaci č. I/38 v obci Drobovice, ve směru od obce Horky na Čáslav. Osobní vozidlo Škoda Octavia vlivem smyku sjela do prostor pravého silničního příkopu, kde narazilo do betonového mostku a následně do nivelačního bodu. Dle prvotního šetření vyšlo najevo, že ve vozidle v době nehody cestovaly čtyři osoby. Tři osoby prvotně shodně tvrdily, že řidič z místa nehody utekl. Tyto tři osoby měly pozitivní výsledky na přítomnost alkoholu v dechu, kdy u jednoho z nich byla naměřena výše až 1,89 promile. Všechny osoby byly převezeny do nemocnice. Celková škoda přesahuje 200 tisíc korun. Příčiny, okolnosti a míra zavinění je v šetření.

K další nehodě došlo na křižovatce s ulicí Jeníkovská v Čáslavi, před 16 hodinou téhož dne. Střetli se zde osobní vozidla Ford Puma a WV Golf. Obě řidičky byly převezeny do nemocnice na ošetření. Alkohol byl na místě vyloučen provedenými dechovými zkouškami. Příčiny, okolnosti a míra zavinění je v šetření.

Alkohol za volant nepatří!

Alkohol se po požití nápoje, který jej obsahuje, postupně dostává z trávicího systému do krve. Protože není v organismu ve větším množství běžně přítomen a lze jej tak pokládat za cizorodou látku – drogu –, snaží se jí tělo odbourat. Záleží na mnoha faktorech, které ovlivňují rychlost, s jakou se alkohol z těla vyloučí. Vyloučení části alkoholu probíhá prostřednictvím dechu, potu a moči. Zbytek je zpracován v trávicím systému. Mezi hlavní faktory, které mají na mechanismus odbourávání alkoholu z těla vliv, patří výška, hmotnost a pohlaví, stejně jako např. rychlost s jakou alkohol přijímáme. Za hodinu se tělo může zbavit zhruba 0,1 promile. Není přitom důležité, zda člověk spí nebo sportuje. Ani černá káva nebo tučná jídla zde nemají potřebný účinek. A nějaká zázračná pilulka proti opilosti neexistuje.

Dalším nebezpečím, které mnoho řidičů často podceňuje, je záludný zbytkový alkohol následná „kocovina“ s celkovým útlumem. Výsledky výzkumů jasně ukázaly, že již hodnota kolem 0,2 promile v krvi způsobuje prokazatelné zhoršení schopnosti řídit. Vzrůstá tendence riskovat, nepřiměřeně se zvyšuje sebedůvěra, zhoršuje se schopnost rozeznat pohybující se světla a také se špatně odhadují vzdálenosti.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
27. června 2017

vytisknout  e-mailem