Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Mezinárodní den pohřešovaných dětí

Kutnohorsko - Pomněnkový den ve Středočeském kraji a v Kutné Hoře. 

Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný POMNĚNKOVÝ DEN, který připadá na dnešní den, tedy na 25. května, si letos připomínáme společně se zpěvákem Markem Ztraceným. Prostřednictvím krátkých spotů a textů svých písní v projektu „ZTRACENÝ ať zůstane jen jeden“ zpěvák vzkazuje, že někdy se problémy zdají horší, než vlastně jsou, že se dají řešit, a že není třeba před nimi utíkat. Více informací naleznete ve článku.

Přesně v tento den, v roce 1979 zmizel v New Yorku na cestě do školy malý šestiletý chlapec. Následně byl tento den v roce 1983 označen tehdejším prezidentem USA za Den pohřešovaných dětí a o další tři roky později se začal připomínat jako den mezinárodní.

V rámci Středočeského kraje se každoročně do projektu zapojujeme a naši policisté i dnes zavítali do škol, aby žáky informovali o celé kampani.  Smyslem tohoto dne je poukázat na problematiku pohřešovaných dětí a připomenout si, jak se v případě pohřešování dítěte zachovat a jak důležité je být nápomocen při pátrání.

Policistky a policisté Oddělení tisku a prevence společně s dalšími kolegy zavítali dnes do několika základních škol, kde se tomuto tématu plně věnovali, zapojili se s dětmi do diskuze a odpověděli jim na všechny jejich dotazy. Následovalo i odvysílání spotů věnovaných pohřešovaným dětem.

Práve dnes, kdy si připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí, se policistům podařilo vypátrat jedenáctiletého chlapce, který v předvečer Pomněnkového dne odešel z domova ve Zdobech na Praze venkov - VÝCHOD. V tu chvíli se rozběhla rozsáhlá pátrací akce po pohřešovaném a chlapec byl zároveň zaveden do databáze pátraní po pohřešovaných osobách jako dítě v ohrožení. Do pátrací akce byly zapojeny desítky policistů, psovodi se služebními psy, policejní vrtulník, Czech Sar team a strážníci obecní policie, kteří po chlapci pátrali. Naštěstí toto pátrání mělo šťastný konec a chlapec byl dnes před polednem nalezen v pořádku na území hlavní města.

Video Pomněnkový den ve Středočeském kraji:

Fotografie Pomněnkový den ve Středočeském kraji:

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
26. května 2021

vytisknout  e-mailem