Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Evropský den obětí

KUTNOHORSKO - Poradna pro oběti trestných činů v Kutné Hoře působí pod střediskem PMS a pomáhá každému, kdo se cítí být obětí trestného činu. 

Dne 22. února 1990 byla ve Velké Británii podepsána Charta práv obětí, jejímž cílem je zvýšit povědomí o možné pomoci a podpoře obětem i jejich blízkým. Tento den si připomíná také Probační a mediační služba (PMS) včetně poradny, která pomáhá všem obětem trestných činů.

Poradna pro oběti trestných činů v Kutné Hoře, která působí pod střediskem PMS, pomáhá každému, kdo se cítí být obětí trestného činu (dle zákona č. 45/2013 Sb.), nehledě na druh trestného činu, nebo fázi trestního řízení. Poradna poskytuje zejména právní informace (objasnění práv oběti nebo poškozeného, informace k náhradě škody, peněžité pomoci), doprovázení (jakožto důvěrník), psychosociální podporu (lze zprostředkovat bezplatné služby psychoterapeuta), nebo dle situace zprostředkování dalších služeb. Cílem poradny je pomoci oběti při zvládání následků trestného činu a podpora při návratu zpět do běžného života. Ze zkušeností víme, že nejčastěji chodí do poradny lidé, kteří si často nejsou jisti svými právy a nemají jasnou a konkrétní představu, co trestní řízení všechno obnáší. „O pomoc může požádat kdokoli, kdo se cítí jako oběť, nehledě na to, jakým způsobem se trestný čin stal, či zda byl dopaden pachatel“, uvádí poradkyně Věra Čápová.

Pro pomoc obětem je také důležitá úzká spolupráce jednotlivých institucí mezi sebou.  „Díky kvalitní spolupráci napříč institucemi jako jsou orgány činné v trestním řízení (policie, státní zastupitelství, soud), a městský úřad, je oběti možné poskytnout mnohem kvalitnější a včasnější pomoc ušitou na míru“, doplňuje Čápová.

Kutnohorská poradna sídlí v ulici Náměstí Národního odboje č. 58/6. Je otevřena každé pondělí od 10:00 do 13:00 hodin. Lze se objednat, není to však podmínkou. Poradkyni Mgr. Věru Čápovou lze kontaktovat také telefonicky na mobilu  727 873 139. Veškeré služby jsou poskytovány bezplatně a anonymně. Poradna pro oběti funguje v rámci projektu „Proč zrovna já? II“, který je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR.

PhDr. Eva Filipová
krajská vedoucí
Probační a mediační služba ČR
středočeský soudní kraj

Upravila:
por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
ÚO PČR Kutná Hora
11. února 2019
 

vytisknout  e-mailem