Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Tři řidiči měli pozitivní test na drogy

KOLÍNSKO – Všechny testy odhalily amfetamin/metamfetamin. 

Většina z nás ví, že řídit pod vlivem alkoholu je trestuhodné. Schopnost řídit motorová vozidla však narušují i jiné návykové látky - drogy!

Dva řidiči a jedna řidička jsou v současné době podezřelí ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, kterého se dopustili tím, že usedli za volant po požití jiné návykové látky. Testy na drogy u všech tří byly pozitivní na látku amfetamin/metamfetamin.

Prvním kontrolovaným řidičem byl 29letý muž. Řidič jel ve středu 18. listopadu v poledne s vozidlem Škoda Octavia z Peček do Vrbové Lhoty, kde byl policejní hlídkou zastaven. Policisté jej vyzvali k předložení dokladů, přičemž řidičský průkaz neměl. Poté se podrobil dechové zkoušce a testu na jiné návykové látky. Dechová zkouška byla negativní, zatímco test na drogy byl pozitivní na amfetamin/metamfetamin.

Ve stejný den před osmou hodinou večerní byla policisty zastavena v Kolíně v ulici Brankovická 26letá žena. I u té byl pozitivní test na drogy, konkrétně na látky amfetamin/metamfetamin a opiáty.

V ulici Ovčárecká v Kolíně byl kontrolován 29letý řidič vozidla Citroen. Toho zastavili policisté ve čtvrtek před večerní devátou hodinou. Ani u něho test nebyl negativní. Ukázal pozitivní výsledek na amfetamin/metamfetamin.

Za jízdu pod vlivem návykové látky výše uvedeným osobám hrozí v případě odsouzení až jeden rok za mřížemi.

Policie opět upozorňuje na řízení pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek:
Řidič, který některou látku (drogu) užil, může mít:

  • potíže v udržení pozornosti a soustředění se na řízení,
  • unáhlené reakce,
  • narušenou psychomotorickou koordinaci,
  • tendence k rychlé, agresivní jízdě a riskování,
  • časté je také vybočování z jízdního pruhu a ze silnice, vlnkovitá jízda a kolize ve velké rychlosti

Alkohol ani drogy za volant nepatří. Popíjející řidič smí opět řídit vozidlo v řádu hodin, ale po užití drog se doba prodlužuje na týdny. Proto jsou drogy za volantem nebezpečnější. Policie České republiky proto apeluje na svědomí řidičů, aby po požití alkoholu nebo drog neusedali k řízení vozidla. Ušetří tím značné problémy sobě a mnohdy i ostatním účastníkům silničního provozu.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
20. listopadu 2020

vytisknout  e-mailem