Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Řídil pod vlivem alkoholu...

KOLÍNSKO- ... a ujel z místa nehody. 

Dne 14.1.2018 došlo  na silnici II/328, v katastru obce Ovčáry k dopravní nehodě. Při této  řidič vozidla Mercedes Benz při vyjíždění z kruhového objezdu přejel do protisměru, čímž došlo ke srážce se zde jedoucím vozidlem zn. Š Octavia. Po dopravní nehodě řidič vozidla Mercedes nezastavil a z místa nehody ujel. Viníka o několik metrů dále zadržela policejní hlídka. Pravděpodobný důvod újezdu od nehody odhalila dechová zkouška. Řidič nadýchal 2,51 promile. Při nehodě došlo k  lehkému zranění  řidičky z vozidla Š Octavia. 

V pondělí tj. 12.2.2018 bylo proti dvaadvacetiletému řidiči zahájeno trestní stíhání pro přečiny ohrožení pod vlivem návykové látky a neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku.

Řidiči, než usednete  za volant uvědomte si, že alkohol zpomaluje procesy v mozku, činí člověka méně pozorným a  současně dává falešný pocit důvěry.  Vaše reakce se zpomalý a významně se zvyšuje vaše šance způsobit dopravní nehodu či havarovat. 

Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu za volantem a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče.Zvýšená míra alkoholu v krvi řidiče způsobuje tzv. „tunelové vidění“. To znamená, že zorné pole řidiče se při zvyšující se hladině alkoholu v krvi snižuje a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat celý prostor před sebou. Jestliže střízlivý řidič je schopen vnímat celý prostor, řidič s 0,8 promile v krvi již necelé tři čtvrtiny prostoru a řidič s 1,8 promile v krvi již necelou třetinu. Je potřeba si uvědomit, že i když opilý řidič pojede pomalu, jeho zorné pole je snížené, a to je zdrojem potenciálních konfliktů i závažných dopravních nehod ( zdroj: http://www.ibesip.cz).

por. Martina Fejfarová
tisková mluvčí
P ČR Kolín
16. února 2018

vytisknout  e-mailem