Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Do registru přibyli další policisté

KOLINSKO - noví zaregistrovaní jsou z kolínské kriminálky 

 
Ve svém činu vidí dobrou věc pro lidi, kteří to potřebují......co dodat,... stačí jedno slovo ..
Děkujeme.
 
Proč se stát dárcem dřeně
V naší zemi onemocní každý rok stovky lidí, mladých lidí i dětí, život ohrožujícími chorobami jako jsou leukémie, těžké krvetvorné útlumy, zhoubné nádory a další vážné nemoci krve a obranyschopnosti. Moderní léčebné postupy, jako je chemoterapie, imunoterapie, biologická léčba a další nabízejí u většiny nemocných zlepšení stavu, ne vždy ale trvalé vyléčení. Transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce (tzv. alogenní transplantace) jim může dát naději na uzdravení a na návrat do plnohodnotného života i tehdy, když jiné metody selhávají. K tomu je ovšem potřeba vhodný dárce dřeně, zcela jedinečná osoba, která se s nemocným shoduje v mimořádně složitém systému transplantačních (tkáňových, HLA) znaků.
HLA znaky jsou dědičné a proto se nemocným dárce hledá nejprve v jejich vlastní úzké rodině, nejlépe mezi sourozenci. Bohužel většina pacientů vhodného dárce mezi svými příbuznými nenajde. Jejich jedinou nadějí je doufat, že se podaří najít cizího dobrovolníka, jehož tkáňové znaky jsou náhodně podobné a který by byl ochoten své krvetvorné buňky darovat. To ale není jednoduchá záležitost.
Dnes jsou na celém světě registrovány miliony dobrovolných dárců dřeně ochotných pomoci. Přes veškerou mezinárodní spolupráci ale stále existují případy, kdy se dárce pro konkrétního nemocného najít nedaří. Hledat jej ve vlastním národě může být z mnoha důvodů mnohem snazší.

Zvážíte-li vstup do registru dobrovolných dárců, učiníte první, ten nejdůležitější krok. Ne všichni, kteří se zaregistrují, budou v budoucnu k darování dřeně povoláni. Pravděpodobnost ve skutečnosti není nijak velká. Přesto každý z přihlášených dává naději. Třeba nikdy nikdo nebude potřebovat transplantaci s krvinkami právě Vašeho typu, a to by bylo dobře. Ale pokud by ji potřeboval, můžete právě Vy být jediným člověkem na světě, kdo může pomoci. Existuje snad větší dar člověka člověku, než je naděje?
 
nprap. Věra Žídková
tisková mluvčí P ČR Kolín
24. března 2014
 
 

vytisknout  e-mailem