Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Buďte vidět

Kolínsko – Osvěta v oblasti viditelnosti proběhla také mezi žáky prvních tříd na Základní škole v Pečkách. 

Pro období zimních měsíců je typická snížená viditelnost. Na jaře se setkáváme s proměnlivým počasím spojeným často s mlhou. Chodci a cyklisté by na toto měli myslet dvojnásob. Spoléhat se, že nás řidiči uvidí, může mít fatální následky. Pro zvýšení své vlastní viditelnosti doporučujeme se vybavit reflexními prvky. Povinnost jejich použití je přitom dána legislativou. Dle aktuálního znění tzv. silničního zákona mají chodci povinnost nosit reflexní prvek, pokud se za snížené viditelnosti pohybují mimo obec po krajnici nebo okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. To znamená, že označení reflexními doplňky jen za tmy nestačí. Chodci a cyklisté by si je měli připnout i v případě mlhy, hustého sněžení nebo za šera. V případě porušení zákona hrozí pokuta v příkazním řízení až do výše 1 500 Kč.

Policisté prováděli osvětu v oblast viditelnosti mimo jiná místa na Kolínsku také v obci Pečky. Ve spolupráci s BESIPem rozdávali veřejnosti reflexní předměty v podobě reflexních samolepek a náramků. Policisté nebyli v ulicích primárně proto, aby zde chodce pokutovali. Spíše šlo o vysvětlení nutnosti používání prvků z reflexního materiálu.

Poté policejní preventista s pracovníkem BESIPu zavítali do místní základní školy, kde ve třech prvních třídách diskutovali s dětmi na téma viditelnost. V závěru tohoto krátkého programu byly děti obdarovány reflexními nálepkami. 

prap. Mgr. Iva Nasadošová
ÚO Kolín
preventista
14. března 2024

Odkazy do noveho okna

Viditelnost (1)

Viditelnost (1) 

Detailní náhled

Viditelnost (2)

Viditelnost (2) 

Detailní náhled

Viditelnost (3)

Viditelnost (3) 

Detailní náhled

Viditelnost (4)

Viditelnost (4) 

Detailní náhled

Viditelnost (5)

Viditelnost (5) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem