Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Zatajení nálezu je trestné

KLADENSKO – Neznámé osoby si přisvojily nálezem cizí věci. 

Kladenští policisté se v současné době zabývají celkem třemi případy ztracených věcí, které si nálezem přisvojily dosud neznámé osoby. 

Dosavadním šetřením a vytěžením osob policisté zjistili, že v prvním případě, 35letý muž šel 17. září okolo půl jedné odpoledne z ulice Nám. Edvarda Beneše do ulice Pavlisova v Kladně, kde v těchto místech vytratil peněženku s finanční hotovostí více než 18 tisíc korun.

Peněženku s pěti tisíci, osobními doklady a platebními kartami ztratila i 24letá žena, a to nejspíš v ulici Americká.

Třetí nešťastnicí je 25letá žena, která v době od 22 hodin 18. září do brzké třetí hodiny ranní ztratila na blíže nezjištěném místě v Kladně mobilní telefon iPhone 11 v hodnotě 20 tisíc korun.

Je nutné upozornit, že pokud nálezce neodevzdá nalezenou věc nebo jinou majetkovou hodnotu a ponechá si ji, dopouští se takovým jednáním přečinu zatajení věci. Za takové jednání může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

Citace zákona č. 40/2009 - trestní zákoník, § 219, odst. 1):
Kdo si přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu nikoli nepatrné hodnoty, která se dostala do jeho moci nálezem, omylem nebo jinak bez přivolení osoby oprávněné, bude potrestán odnětím svobody až na jeden rok nebo zákazem činnosti.

V případech ztrát a nálezů věcí různé hodnoty, ať už se jedná o peněženky, mobilní telefony či jiné předměty, se policisté často setkávají s absencí právního vědomí. Většina občanů se totiž domnívá, že si může beztrestně takovou věc ponechat. Jsou však na velkém omylu.

Takovým jednáním se mohou snadno dostat do křížku se zákonem a naplnit skutkovou podstatu trestného činu zatajení věci. O zatajení věci jde i tehdy, když pachatel s nálezem nijak nedisponuje, ale odmítá jej vydat oprávněné osobě. 

Podstatné je rovněž vědět, že nálezce se v případě, že věc oznámí a chce vrátit, nemá čeho obávat. Pokud u něj přesto obavy z jakéhokoli důvodu panují, nemusí chodit rovnou na policii nebo jiné úřady. Má možnost nalezenou věc vrátit i anonymně. Může totiž využít schránek důvěry. Ty jsou v každém městě či obci.  

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
21. září 2021

vytisknout  e-mailem