Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V lese byla nalezena nevybuchlá munice

KLADENSKO – Na místech zasahovali policejní pyrotechnici. 

 

A to hned dvakrát za sebou během dvou týdnů nalezl šestadvacetiletý mladík v rozdělovském lese nevybuchlou munici. První oznámení přijali policisté ve čtvrtek 12. května 2016 na tísňovou linku 158. Výše uvedený muž se v lese pohyboval s detektorem kovů, kdy mu přístroj zvukovým signálem určil, že se v lesním porostu za Vašíčkovou ulicí v Kladně nachází kovový předmět. Po vykopání hledač zjistil, že se jedná pravděpodobně o  vojenskou munici. Ihned poté informoval policisty, kteří po příjezdu na místo zajistili prostor proti vstupu neoprávněné osoby a vyrozuměli pyrotechnickou službu. Do příjezdu policejního specialisty střežili místo nálezu. Podle zjištění pyrotechnika se jednalo o letecký náboj o velikosti 3 cm určený pro MK - 108, který si převzal k likvidaci.

Další nález nahlásil již zmiňovaný muž 24. května 2016 na opět na tísňovou linku 158. Téměř na shodném místě, tentokrát poblíž lesní cesty se mu opět pomocí detektoru podařilo nalézt dělostřelecký granát, který ležel v blátě. Následoval stejný postup, jako v prvním případě. Hlídka místo zabezpečila a povolala policistu pyrotechnické služby. Ten po příjezdu potvrdil, že se jedná o německý dělostřelecký granát – tříštivo trhavý o průměru 105 mm z 2. světové války. Tento byl zajištěn a odvezen ke zničení.

 

Co dělat, když naleznete nevybuchlou munici:

Pokud kdekoliv, na procházce v přírodě, při úklidu v objektech, či při výkopových pracích naleznete podezřelé předměty, u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o munici, či její součásti, dodržujte následující pokyny:

  • Přerušte veškeré práce!
  • S předmětem v žádném případě nemanipulujte a vůbec se ho nedotýkejte!
  • Okamžitě přivolejte Policii České republiky!
  • Podle možností a okolností do příjezdu policie zajistěte, aby se k předmětu nepřiblížila jiná osoba!

Za žádných okolností se neobávejte nález munice oznámit. Činíte tak v dobré víře ve snaze zabránit škodám na životech, zdraví a majetku osob. I kdyby přivolaný pyrotechnik na místě konstatoval, že se o munici nejedná, nebude vám nic vyčítat, ani nemusíte výjezd P ČR hradit. Je lepší, když policie věc prozkoumá preventivně, než aby došlo k výbuchu.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
27. května 2016

 

 

vytisknout  e-mailem