Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pomáháme seniorům, chráníme seniory – zneužití solidarity

KLADENSKO - Nedostatek času a pozornosti ze strany příbuzných, zrychlený životní styl současné doby nebo zdravotní problémy. 

Pomáháme seniorům, chráníme seniory – zneužití solidarity

To vše může v seniorech vzbuzovat pocit osamělosti a zbytečnosti. Proto mnohdy sami cítí potřebu být ostatním nápomocni. Právě toho se snaží využít i podvodníci. 

Ti se mnohdy vydávají za osoby, které potřebují naléhavou pomoc. Zaťukají či zazvoní u Vašich dveří, pod různými záminkami se snaží dostat do Vašeho bytu a následně Vás připraví o peníze, šperky nebo jiné cennosti.

Typické scénáře zneužívání solidarity jsou jednoduché a bohužel stále účinné. Trikům často napomáhají anonymizované sousedské vztahy, kdy podvodníci spoléhají na to, že si jejich tvrzení ochotný senior nemůže okamžitě ověřit.

Žádost o možnost použití toalety

Podvodníkům mnohdy nevědomky napomáhají sami obyvatelé domů. Stačí ponechat odemčené vstupní dveře do domu nebo nedávat pozor, kdo do domu vstupuje. Podvodník po vniknutí do vnitřních prostor domu s již vymyšlenou legendou zaklepe na dveře obyvatele bytu a dožaduje se vpuštění dovnitř, například pod záminkou použití toalety. To zdůvodňuje čekáním na svého známého, který ale momentálně není doma apod. Postup se nijak neliší ani v případě seniorů bydlících v rodinných domech. Jakmile je podvodník vpuštěn důvěřivým seniorem do bytu či domu, naváže manipulativní komunikaci nebo již přistoupí k hrubému jednání a odcizí v domácnosti seniora finanční hotovost či jiné cenné věci.

Žádost o zapůjčení psacích potřeb či ověření dodávek služeb

Další využívanou záminkou je zapůjčení psacích potřeb za účelem napsání vzkazu známému, který není doma, nebo vydávání se za nového nájemníka či souseda, který se jde zeptat, zda Vám funguje televizní signál, elektrický proud či teče teplá voda. Pachatelé této trestné činnosti bývají vždy velmi dobře připraveni. Dokáží pohotově a sebejistě reagovat na případné otázky seniorů typu „od kdy v domě bydlí, jak se jmenují, odkud se přistěhovali“.

Žádost o pomoc při zdravotních obtížích

Další z podvodných legend, kterou zloději často využívají, je žádost o poskytnutí první pomoci. Scénář je i v tomto případě jednoduchý. Podvodník zazvoní u dveří s tím, že mu je špatně, motá se mu hlava a je mu na omdlení. Následně poprosí o sklenici vody a umožnění vstupu do bytu, aby se mohl posadit. Přivolání lékařské pomoci domnělý nemocný pochopitelně odmítá, nastupuje opět manipulativní komunikace a odcizení cenností. V tomto konkrétním případě je nutné zmínit, že je sice dle zákona každý podle svých možností a schopností povinen poskytnout první pomoc, ale ani to není důvod pouštět cizí osobu k sobě domů. Osobu, která Vás přes dveře požádala o pomoc, sledujte kukátkem nebo přes pootevřené dveře zajištěné bezpečnostním řetízkem. Pokud by se zdravotní stav osoby domáhající se pomoci skutečně zhoršoval, zavolejte rychlou zdravotnickou službu na tísňové lince 155. Domů si ale nikoho cizího nepouštějte.

Čeho se vyvarovat?

Všechny uvedené záminky a zneužívání důvěřivosti seniorů i jejich ochoty pomáhat jsou motivovány neoprávněným ziskem. Ve vyhrocených situacích se může pachatel dopustit na seniorovi i násilí.

Vždy je proto nezbytné při snaze pomáhat zachovat chladnou hlavu a chovat se obezřetně. Stačí dodržovat několik pravidel:

  • Vždy dávejte pozor, kdo s Vámi vstupuje do bytového domu. Nikoho, koho neznáte, do domu nepouštějte.
  • Nikoho cizího nepouštějte k sobě domů.
  • Komunikujte s opatrností přes dveře, používejte kukátko, a pokud jsou dveře opatřeny bezpečnostním řetízkem, mějte je takto vždy zajištěné.
  • Poštovní schránku a jmenovku u dveří mějte označenu množným číslem, např. „Novákovi“, ne pouze „ Nováková“. Pachatel tak nebude vědět, zda s Vámi v bytě ještě někdo bydlí, či bydlíte sami.
  • V případě, že se v domě pohybuje osoba, kterou neznáte a  chová se podezřele, volejte tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158. Policisté po příjezdu na místo osobu prověří a zjistí důvod její přítomnosti.
  • Pokud se již stanete obětí podvodu, zbytečně na nic nesahejte, nestyďte se a věc ihned oznamte na Policii České republiky. Můžete tak pomoci zabránit podvodníkovi v páchání dalších skutků.

kpt. Iveta Kremličková
oddělení prevence Policejního prezidia ČR
22. 10. 2021

Pomáháme seniorům, chráníme seniory - zneužití solidarity.jpg
 

vytisknout  e-mailem