Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Motocyklista pod vlivem alkoholu

KLADENSKO – Nezvládl řízení a havaroval. 

Kladenští policisté šetří dopravní nehodu, která se stala v neděli 9. června 2019 v jedenáct hodin dopoledne před obcí Stochov Slovanka. Pětapadesátiletý muž z Hradce Králové, jedoucí na motocyklu Yamaha V Max 1200, předjížděl před ním jedoucí dvě vozidla a po zařazení zpět do svého jízdního pruhu nezvládl řízení a na nerovné komunikaci havaroval. Po příjezdu policistů Obvodního oddělení Stochov byla na místě u řidiče provedena dechová zkouška, která byla s pozitivním výsledkem. Muž nadýchal 1,21 a 1,27 promile alkoholu. Vlivem pádu z motocyklu si navíc způsobil odřeniny, proto byl převezen do Oblastní nemocnice Kladno k ošetření.

Případ je šetřen jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky a pachateli hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

Alkohol za volant nepatří

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
11. června 2019

vytisknout  e-mailem