Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Krádež se mu nepovedla

KLADENSKO – Díky všímavosti majitelky nemovitosti byl zadržen pachatel vloupání. 

V sobotu 15. července 2017 oznámila na tísňovou linku 158 pětačtyřicetiletá žena, že před sedmou hodinou ranní spatřila ve svém domě v Kladně v Havířské ulici cizího muže. Ten se poté, co ho zaregistrovala oznamovatelka, dal na útěk. Do domu se pravděpodobně dostal po otevření okna, které nechala žena otevřené ve větrací poloze. Jelikož byl při vloupání vyrušen majitelkou, nestihl z nemovitosti nic odcizit.

Na základě operativního šetření a díky vynikající paměti poškozené se podařilo během několika hodin pachatele vypátrat a zadržet. Poškozená muže spatřila, jak se pohybuje po městě a opět kontaktovala policisty. Ti osmadvacetiletého muže z Kladenska zadrželi a včera 17. července 2017 mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinů porušování domovní svobody a krádeže, za což mu hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

Policistům navíc výtečník není neznámý. Již v minulosti byl tento recidivista odsouzen za majetkovou trestnou činnost.

Rady, jak předejít vloupání do nemovitosti:

  • Dveře a okna si zabezpečte

Vždy, když opouštíte byt, či dům, byť i na krátkou chvíli, ujistěte se, že jste zamkli dveře a zavřeli okna. Stejné opatření doporučujeme učinit i tehdy, když se ukládáte k spánku.

  • Udržujte si soukromí

Na vizitkách u zvonku i na schránce uvádějte vždy pouze příjmení, bez titulů a ideálně v množném čísle. Nikdy nenechávejte na dveřích vzkazy, které by prozradily vaší nepřítomnost. Nikdy se nechlubte svým majetkem. Nesdělujte žádné informace tohoto charakteru ani na sociálních sítích.

  • Zabezpečte si cennosti

V případě, že v bytě, či domě uchováváte cennosti, nikdy je nenechávejte na jednom místě. Je dobré si pořídit trezor.  Mějte zapsaná sériová čísla cenných věcí a elektronických výrobků, pořiďte si jejich fotografie.

  • Dobré sousedské vztahy

Pokud bydlíte v rodinném domě, nenechávejte na zahradě ležet žádné nářadí, či žebřík, tyto věci by pomohly zloději usnadnit vloupání. Nejen v zástavbě rodinných domů, ale i v bytových domech udržujte dobré sousedské vztahy, které pomohou zvýšit bezpečnost vašeho obydlí tím, že lidé nejsou lhostejní k tomu, co se děje v jejich sousedství.

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
18. července 2017

vytisknout  e-mailem