Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Kam chceš dojít…?

KLADENSKO - „Neudělej chybu a nevydej se špatnou cestou.“ 

Jedná se o projekt zaměřený na drogovou prevenci, který vytvořili policisté z Územního odboru Příbram a pracovníci Věznice Příbram. Ve školním roce 2021/2022 zahájili pilotní projekt na šesti základních školách.

Projekt převzali i policisté Územního odboru Kladno ve spolupráci s Vězeňskou službou Vinařice. Pilotní třídou v rámci projektu „Kam chceš dojít“ v okrese Kladno byla 9. třída ZŠ Zvoleněves.  Dne 15.3.2024 byla v okrese Kladno do projektu zapojena již pátá škola v pořadí, tentokrát ŽS Palackého Slaný.

K projektu por. Bc. Monika Schindlová, DiS., komisařka P ČR Příbram, sdělila, že jednou z priorit Policie ČR je boj proti nelegálním drogám. Drogová kriminalita má vzestupnou tendenci, současně klesá věková hranice prvouživatelů psychotropních látek. Samotné zneužívání těchto látek je velmi často spjato s trestnou činností majetkového charakteru. Drogy jsou drahé, závislé osoby potřebují na jejich nákup denně až několik tisíc korun. Finanční prostředky velmi často získávají trestnou činností či prostitucí. Jak z praxe vyplývá, převážnou část krádeží páchají uživatelé drog. Ve věznicích jsou odsouzení průměrně z 80 % osoby závislé na drogách.

Cílem projektu je seznámit žáky základních škol z 8. a 9. tříd s problematikou drog, riziky jejich užívání a zejména, že rozhodnutí „kam chtějí v životě dojít“ mají pouze ve svých rukou.

V první části projektu navštívili  policisté  žáky ve třídě na ZŠ Palackého Slaný s přednáškou. V rámci přednášky proběhlo seznámí s druhy omamných a psychotropních látek objevujících se na území ČR, jejich možné mutace, se způsoby a aktuálními trendy nabízení těchto látek tzv. prvouživatelům, dále varují před riziky spojenými s nabízením, experimentováním či zneužíváním drog, informují o vztahu zneužívání drog k dalším druhům kriminality, o trestně-právních následcích a trestně-právní odpovědnosti, která vzniká 15. rokem života. Žáci si o přestávce měli možnost prohlédnout některé z uvedených drog /tzv. drogový kufřík/.

Do projektu se zapojili vězni aktuálně vězněni ve Věznici Vinařice, jež jsou součástí terapeutické skupiny, která jim pomáhá při odvykání a uvědomění si důsledků z užívání návykových látek. Žáci od těchto vězňů obdrželi celkem 9 dopisů, v kterých aktéři popisují svůj životní příběh, jak se dostali k užívání drog, o co v životě přišli a kam až je jejich špatné rozhodnutí dostalo- do věznice , kvůli trestní činnosti související s užíváním drog. V hodinách občanské výchovy a českého jazyka si žáci dopisy přečetli a připravili si otázky k autorům dopisů, ale i k fungování věznice.

Projekt pokračoval exkurzí do Věznice Vinařice dne 22.3.2024, která byla dle slov pedagogů velmi dobře zorganizovaná a promyšlená po všech stránkách, s důrazem na bezpečnost žáků. Všichni zúčastnění zejména z řad vězeňské služby a vychovatelů se žákům věnovali, vysvětlovali a se zaujetím odpovídali na všechny jejich dotazy. Žáci museli projít vstupní kontrolou, z uzavřené části věznice viděli ukázku výcviku psa vyhledávajícího drogy, měli možnost nahlédnout do cel s přísnějším režimem, prohlédnout celý areál z výšky a zažít průjezd areálem ve vězeňském autobuse a to vše proto, aby si uvědomili rozdíl mezi svobodou a vězením. Dle slov pedagogů ZŠ Zvoleněves, kteří se projektu zúčastnili v Kladenském okrese jako první, to byla velmi pozoruhodná ukázka toho, kam až může člověka dovést droga, které ochutnání na začátku vypadá velmi nevinně.

Program pokračoval besedou s autory dopisů, žáci se jich ptali na jednotlivé fáze života, kterými procházeli, než došli do této nechtěné životní etapy. Zazněly různé otázky ohledně užívání drog, jejich distribuce a další trestní činnosti úzce související s jejich získáváním, ale také jak se jim ve věznici žije, jak se snaží připravit na pobyt na svobodě a nebo co jim je motivací s užíváním drog skončit jednou pro vždy. Při besedě se žáci od pracovníků věznice dozvěděli o režimu ve věznicích, jaký je účel výkonu trestu, ale také, že se někteří lidé pokouší v balíčcích pašovat drogy za zdi věznic.

Věříme, že je tento druh prevence užívání drog pro žáky velmi přínosný a užitečný . Děkujeme Vězeňské službě Vinařice , zejména pracovníkům zapojených do projektu za jejich ochotu a spolupráci. Doufáme, že tento projekt dětem pomůže v jejich nelehkém rozhodování při cestě životem a dokáží říct drogám NE!

nprap. Monika Pragerová
vrchní inspektor
PČR ÚO Kladno
22. březen 2024

Odkazy do noveho okna

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

Kam chceš dojít…?

Kam chceš dojít…? 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem