Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Falešný vnuk požadované finance nezískal

KLADENSKO – Obezřetní senioři nepodlehli požadavkům podvodníka. 

Kladenská policie opakovaně upozorňuje občany a především seniory, aby byli obezřetní, dbali zvýšené opatrnosti avyvarovali se před návštěvností  podvodníků- zlodějů, kteří se pod záminkou jakéhokoliv příběhu snaží vetřít do jejich přízně a poté zneužijí jejich důvěřivosti ve svůj prospěch. Vždy je nutné si ověřit zda tyto cizí osoby, které vás osloví s nabídkou jakéhokoliv zboží nebo služby, jestli se zakládají na pravdě a  zda se nejedná o podvodná jednání. Největším problémem těchto podvodů a krádeží je nevyzpytatelnost pachatelů, kteří za účelem různě vymyšlených příběhů se obohacují ve svůj prospěch a k této trestné činnosti si vybírají především seniory.

Upozornění pro seniory:

  • nikdy si nepouštějte do svého obydlí cizí osoby
  • nebuďte důvěřiví
  • nevěřte žádným příběhům a vždy si danou skutečnost ověřte u svých blízkých
  • pokud vás osloví cizí osoba a nabízí zboží a nebo chce se pod záminkou dostat do vašeho obydlí kontaktujte policii.

Kladenští kriminalisté v současné době prošetřují případ trestné činnosti páchané na seniorech, a to pokus podvodu. V tomto případě byli senioři obezřetní a  zachovali se velmi profesionálně. Vzhledem ke svému duchapřítomnému jednání , že nebyli důvěřiví a nepodlehli usilovnému naléhání podvodníka, se tak nestali obětí podvodu.

Dne 5. prosince 2017 v průběhu třiceti minut přibližně od 14.00 do 14.30 hodin na pevnou linku, která je vedena na majitelku  do bydliště manželského páru v jedné obci  na Kladensku, se  třikrát dovolal neznámý mužský hlas. Ve všech třech telefonátech se seniorům volající muž představil jako jejich vnuk a požadoval po nich částku ve výši 300 000,-Kč, s tím že finance do druhého dne vrátí zpět. Oslovení senioři se s volajícím nebavili, neboť ani jeden z nich hlas svého vnuka nepoznávali a odmítli s ním diskutovat po telefonu. V tomto případě falešný vnuk žádné finanční prostředky nezískal.

Kladenští kriminalisté nyní  pátrají po podvodníkovi, který oslovil tyto seniory a j za tento skutek je podezřelý z trestného činu pokus podvodu, za který mu hrozí maximální trest odnětí svobody ve výši 5 let.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

15. prosince 2017

vytisknout  e-mailem