Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Falešný bankéř opět na scéně

KLADENSKO – Žena podvodníkovi naletěla a přišla o tři sta tisíc korun. 

Policisté prověřují případ podvodu, kdy se zatím neznámý podvodník vydával za falešného bankéře. Poškozená 52letá žena přišla díky podvodníkovi o nemalé peníze.

Ženu telefonicky kontaktoval muž, který se vydával za zaměstnance banky. Poškozené sdělil, že si na pobočce jejich banky měla sjednat spotřebitelský úvěr ve výši 250 tisíc korun. Když žena uvedla, že u této banky žádný účet vedený nemá, tudíž si zde ani nesjednala úvěr, falešný bankéř ženu upozornil, že se zřejmě jedná o podvod a bude ji kontaktovat zaměstnanec z její banky a celou situaci s ní vyřeší. To se skutečně stalo… Zanedlouho poškozenou kontaktoval druhý bankéř, který ženě oznámil neoprávněný přístup do jejího bankovního účtu a doporučil jí, aby peníze vybrala na pobočce. Žena tak ze strachu učinila a vybrala částku 300 tisíc korun. Falešný bankéř pak ženu po telefonu nasměroval k bitcoinmatu, ochotně jí instruoval, jak tam vložit peníze a následně poté, až bude doma, aby nafotila občanský průkaz a stvrzenky od vkladu do bitcoinmatu. Žena postupovala dle instrukci, avšak tím přišla o částku tři sta tisíc korun. Až poté jí došlo, že se stala obětí podvodu, a proto to ihned oznámila na policii. 

Kladenští policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, za což pachateli v případě dopadení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Středočeského kraje
21. března 2024

vytisknout  e-mailem