Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Dopravní situace na Kladensku

KLADENSKO - Řidiči, dodržujte předpisy silničního provozu a buďte vzájemně ohleduplní. 

Policie opět upozorňuje řidiče, že v době nepříznivého počasí v podzimních a zimních měsících, kdy jsou silnice kluzké, v ranních a nočních hodinách bývá snížená viditelnost vlivem mlhového oparu a dochází i k námraze na komunikaci, je třeba zvýšit svoji pozornost a přizpůsobit jízdu stavu a povaze vozovky, či povětrnostním podmínkám.

Policie dále upozorňuje řidiče, aby usedali za volant odpočatí a plně se za jízdy věnovali řízení. Pouze obezřetností a dodržováním předpisů silničního provozu lze snížit počet dopravních nehod na našich pozemních komunikacích.

Důležité je vědět, že osobní vozidla musí mít zimní pneumatiky na všech kolech, nikoliv jen na hnané nápravě. Minimální hloubka dezénu, neboli vzorku by měla být 4 mm. Důvodem je to, že vozidlo vybavené zimními pneumatikami má vyšší přilnavost na ledu i sněhu, má lepší stabilitu v zatáčkách a podstatně kratší brzdnou dráhu, což lze očekávat v čase nepříznivého počasí, jako je například sníh, náledí a námraza.

Minimální hloubka dezénu (vzorku) musí být 4 mm. Pokud klesne hloubka dezénu pod 4 mm, pneumatika již nemá díky úbytku vzorku dostatečné schopnosti záběru. Například pokud klesne hloubka dezénu pod doporučené minimum, pravděpodobně se setkáte s problémy nejen při jízdě, ale už při samotném rozjezdu, kdy pneumatiky začnou prokluzovat. K zastavení vozidla jedoucího na zimních pneumatikách ojetých na zákonné minimum potřebujete brzdnou dráhu o 50 procent delší.

Pokud při silniční kontrole policisté zjistí, že řidič nemá předepsané zimní pneumatiky, hrozí mu udělení blokové pokuty ve výši až 2 000,-Kč.

Kladenští policisté z dopravního inspektorátu včerejšího dne 16. ledna 2017 vyjížděli k šesti oznámeným dopravním nehodám, které se staly v okrese Kladno. Dvě dopravní nehody byly se zraněním lehčího charakteru. Jinak se jednalo  především o dopravní nehody, při kterých byla poškozena vozidla a došlo tak pouze ke škodám na vozidlech.

Dopravní nehoda v Kladně na ulici ČSA byla oznámena po čtrnácté hodině. Čtyřiceti dvouletá řidička v osobním vozidle Škoda Fabia nepřizpůsobila rychlost stavu a povaze vozovky, nezvládla řízení a narazila do před ní jedoucího vozidla a následně do druhého zde stojícího vozu. Při dopravní nehodě došlo k lehčímu  zranění třicetileté řidičky ve vozidle, do kterého narazila jako do prvního. Poškozená byla ošetřena v kladenské nemocnici. Alkohol byl provedenou zkouškou na místě u řidiček vyloučen.

Druhá dopravní nehoda se zraněním se stala několik kilometrů za Kladnem nedaleko Kožovy Hory. Dvaceti sedmiletá řidička v osobním vozidle Škoda Fabia nedala přednost při odbočování  protijedoucímu vozidlu a došlo ke střetu. Poškozená třiceti tříletá řidička ve vozidle značky Toyota Yaris utrpěla zranění lehčího charakteru, s kterým byla převezena do nemocnice v Kladně.  Policisté vyzvali obě řidičky k dechovým zkouškách, které byly s negativním výsledkem.

Při šetření dopravní nehody policisté dále u osobního vozidla značky  Škoda Fabia shledali špatný technický stav vozidla vzhledem k jeho zimním pneumatikám, které v tomto případě nesplňovaly podmínky hloubky dezénu.

nprap. Jana Šteinerová

tisková mluvčí

P ČR  Kladno

17. ledna 2017

 

vytisknout  e-mailem