Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Preventivní dopravní akce

Zaměřené na cyklisty a chodce 

V tomto týdnu se dopravní policisté na Jičínsku zaměřili na cyklisty a chodce. Právě na tyto účastníky silničního provozu je směřována preventivní kampaň, která vychází z dopravních priorit Policie ČR pro rok 2011.
Ve čtvrtek 26. května kontrolovali strážci zákona v časných ranních hodinách desítky cyklistů v ulici Hradecká v Jičíně. Zajímalo je předepsané vybavení jízdního kola, vhodnost oblečení a používání dalších ochranných prvků, mezi které nepochybně patří především kvalitní přilba. Na cyklisty se rovněž plně vztahuje ustanovení o zákazu požívaní alkoholických nápojů. Potěšitelné bylo zjištění, že všechny provedené orientační dechové zkoušky vyzněly negativně. Pracovník Preventivně informační skupiny Jičín vzorným cyklistům předal malý dárek v podobě reflexní pásky a blikačky na kolo.
Na dalším stanovišti v ulici Revoluční se policisté zaměřili na povinnost užití cyklostezky tam, kde je zřízena. Hříšníkům tentokrát pouze domluvili. Převládali ti, kteří se chovali podle pravidel silničního provozu a stezku řádně využívali. Ve třech případech ze stanoviště jezdci kolo tlačili, protože dnes „zapomněli“ doma přilbu, kterou musí osoby mladší osmnácti let povinně používat. Právě jim preventista vysvětloval, že je to důležitý prvek, který může cyklistu ochránit před velmi vážným zraněním.
Policisté v preventivní akci pokračovali dále v blízkosti vyznačených přechodů. Ten musí chodec použít k přecházení vozovky, je-li blíže než padesát metrů. V ulici 17. listopadu s chodci také hovořili o jejich zkušenostech s řidiči. Osloveným účastníkům silničního provozu předali reflexní samolepky, přívěsky a další preventivní materiály. I zde řešili několik pochybení domluvou.
V dalších dnech hodlají dopravní policisté v těchto kontrolách pokračovat. Neukázněným cyklistům a chodcům hrozí samozřejmě i uložení blokové pokuty.
por. Bc. Petr Janda
26. 05. 2011 

Odkazy do noveho okna

Cyklisti a chodci

foto č. 3 

Detailní náhled

Cyklisti a chodci

foto č. 4 

Detailní náhled

Cyklisti a chodci

foto č. 5 

Detailní náhled

Cyklisti a chodci

foto č. 6 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem