Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Bezpečně ve virtuálním světě

JIČÍNSKO - Připomenutí základních pravidel opatrnosti 

Ilustrační foto PČRIlustrační foto PČR
Volný čas se dá o prázdninách využít různým způsobem. Pěkné počasí samozřejmě přispěje k tomu, že se věnujeme nejrůznějším letním sportům, vypravíme se na výlety a dovolené. Po určité době se ale rodiče opět vrátí do pracovního procesu a děti jsou mnohem delší dobu bez dozoru, kdy si volný čas krátí různým způsobem.
V dnešní době se jim většinou v takových chvílích stává společníkem počítač, kde na ně mohou číhat různá nebezpečí. Aby si děti připomněly některá základní pravidla opatrnosti, proběhly před koncem školního roku na IV. Základní škole v Jičíně besedy věnované problematice virtuální komunikace.
 V pátek 22. června se pracovník Preventivně informační skupiny Jičín setkal se žáky sedmých tříd. Úvodem společně shlédli projekci několika reportáží, které vznikly v rámci projektu „Seznam se bezpečně“. Následně preventista s diváky postupně rozebral jednotlivé příběhy. Průběžně také reagoval na pokládané dotazy k probíraným otázkám.
Obdobná přednáška proběhla ve středu 27. června pro žáky pátých tříd stejné školy. Preventista s dětmi probral hlavní rozdíly mezi šikanou a kyberšikanou. Při výkladu využil také jeden z příběhů ze „Sešitu plného průšvihů“, na kterém posluchačům vysvětlil pochybení hlavní hrdinky. Zaznělo varování před neuváženým zveřejňováním osobních údajů a fotografií.
V závěru se ještě rozvinula zajímavá diskuze, která se týkala „přiřazení neznámého kamaráda do přátel“. Posluchači vytvořili pracovní skupinky. Podle profilů, napsaných na obálce, se děti rozhodovaly, zda by přijaly žádost o zařazení do přátel. Postupně také mluvčí skupiny sdělil třídě důvody jejich rozhodnutí. Ve druhém kole se pak dozvěděly pravou identitu žadatele. Žáci tak názorně viděli, jak je nutné přemýšlet o online přátelích.          
 
Více informací na: www.seznamsebezpecne.cz
                                 www.e-bezpeci.cz
Partneři: http://www.kr-kralovehradecky.cz/
por. Bc. Petr Janda
28. 06. 2012

vytisknout  e-mailem