Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Setkání s dětmi z příměstského tábora v Benešově

BENEŠOVSKO – První preventivní přednášku policisté zaměřili na dopravní výchovu. O týden později za dětmi zavítal kriminalistický technik. 

Opět začalo léto a s ním se pro naše nejmenší otevřely dveře příměstských táborů. Nejinak tomu je ve městě Benešov. I v tomto roce policistky z oddělení tisku a prevence navštěvují jeden z těchto táborů. Spolupráce vznikla minulý rok a letos jsme na ni úspěšně navázali.

V červenci policisté navštívili děti již dvakrát. První návštěva se nesla ve znamení dopravy. Děti si zopakovaly základní pravidla chování v silničním provozu. Jak si mají počínat, když jsou v pozici  chodce, cyklisty, anebo jako spolujezdci ve vozidle. Několik holek i kluků měli s sebou kolo a samozřejmě přilbu na hlavu. Praktická ukázka, jak správně mít připevněnou helmu na hlavě, je tak neminula. Policistka jim také vysvětlila, že je velmi důležité nosit tuto ochranu hlavy, aby při pádu a nárazu, byly následky co nejmenší. Ukázala jim několik reflexních předmětů (vesty, pásky, samolepky, přívěsky aj.). Tyto reflexní prvky je potřeba mít, aby nás řidiči jasně viděli, především při snížené viditelnosti. Nejpodrobněji probrané téma bylo - cyklista. Pro lepší pochopení menších dětí policistka využila názorné obrázky. Nakonec děti utvořily tři skupiny a dostaly rozstříhané kartičky dopravních značek. Jejich úkolem bylo složit správně každou značku jako celek a ostatním vysvětlit, co znamená. Všem skupinám se podařilo dát kousky dohromady. Bylo vidět, že děti dopravní výchovu velmi dobře znají, všechny značky pojmenovaly naprosto správně. Na konci preventivní přednášky policistka rozdala několik preventivní materiálů a se všemi se rozloučila.

Při druhé návštěvě za dětmi nedorazila pouze tisková mluvčí PČR, ale také kriminalistický technik. Tentokrát přednáška proběhla venku u policejního auta, které ke své práci využívá právě technik. Děti se dozvěděly, v čem spočívá práce kriminalistického technika. Jak pracuje na místě činu, jaké jsou metody sběru stop, porovnávání a jejich vyhodnocení. A spousta dalších informací, které děti zajímaly. Některé z metod si děvčata i chlapci mohli vyzkoušet. Největší úspěch sklidila daktyloskopie – metoda využívaní v kriminalistické praxi pro identifikaci osob. Je to nauka o obrazcích papilárních linií na vnitřní straně prstů, dlaních, na prstech nohou a chodidlech. Každý zná jistě pojem ,,otisky prstů“, tak lze zjednodušeně říci, čím se daktyloskopie zabývá. Děti také měly možnost prohlédnout si vybavení technika, které potřebuje ke své práci a prozkoumat policejní auto. Vybavení vozu, především vysílačka, kterou klasické auto nedisponuje, je zaujala vůbec nejvíce. Technik jim přivezl také ukázat neprůstřelnou vestu. Mohly si ji tak vyzkoušet a zjistit, že pohyb v ní není lehká záležitost. Nakonec opět dostaly preventivní předměty PČR.

nprap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
PČR Benešov
25. července 2018

vytisknout  e-mailem