Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Pozor na podvody na internetu

BENEŠOVSKO – Poslali peníze, zboží jim však nedorazilo. 

Policisté z územního odboru Benešov se od začátku roku zabývají několika případy podvodného jednání ve virtuálním prostředí. Řeší především případy, ve kterých se jedná o podvod při prodeji zboží. Příběh je vždy velice podobný a často se jedná o prodej neexistujícího zboží v úmyslu se obohatit.  Nakupující sleduje internetové portály se zbožím, které má v dobrém úmyslu zakoupit. Když ho nějaký produkt zaujme, vznikne emailová konverzace s prodávajícím. Ten požaduje finanční částku předem s tím, že nabízený produkt následně pošle. Když je podvodník ještě ,,odvážnější“ nebojí se navíc napsat o zaplacení poštovného předem. Vše ale končí zklamáním nakupujícího, který přišel o několik tisíc a prodávající s ním již nijak nekomunikuje. Ve většině případů policisté řeší podvody při nákupu elektroniky, jako jsou herní konzole nebo mobilní telefony. Jedná se o mnohem levnější elektroniku, než je její průměrná cena na trhu. Podvodné aktivity na internetu jsou nejčastějším druhem kyberkriminality. Na okrese Benešov policisté od začátku roku přijali více jak patnáct oznámení o podvodném prodeji na internetu.

Současná situace zapříčinila to, že se lidé zdržují především doma a někteří již mají dlouhou chvíli. Proto hledají na různých internetových portálech, co by si mohli domů pořídit. Nakupují elektroniku, jako jsou hrací konzole aj., aby se zabavili a zkrátili si tím čas. Ovšem je třeba pečlivě vybírat, jaké servery navštívit, abychom nebyli podvedeni a náš úmysl neměl potom opačný účinek, z radosti – starosti.

Na co se zaměřit při nákupu zboží nebo služby na e-shopech (podobný je postup v oblasti  inzerátů jako je prodej elektroniky, zvířat, pronájmy bytů apod.):

-důkladně si přečtěte veškeré dostupné recenze

-podvodné e-shopy prodávají zboží zpravidla za velice nízkou cenu

-na podvodných e-shopech je jen jedna možnost způsobu platby

Více se o podvodném jednání na internetu můžete dočíst zde.

por. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
7. května 2020
 

vytisknout  e-mailem