Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Nález dělostřelecké munice

BENEŠOVSKO - Policejní pyrotechnik na Týnecku zneškodnil nalezenou dělostřeleckou minu. 

V úterý, 11. května, vyjížděli policisté z týneckého obvodního oddělení do lokality Rabyně - Nedvězí, kde oznamovatel při zemědělských pracích objevil na poli předmět, připomínající vojenskou munici z 2. světové války.

Policisté ihned po příjezdu místo nálezu zajistili proti vstupu dalších osob a prostřednictvím operačního střediska si vyžádali příjezd policejního pyrotechnika z brdské expozitury. Ten následně po ohledání předmětu zjistil, že jde o dělostřeleckou minu ráže 8 centimetrů. Vzhledem k tomu, že se jednalo o vystřelenou, ale nevybuchlou munici, s částečně poškozenou zápalkou, odpálil pyrotechnik z důvodu bezpečnosti munici přímo v místě nálezu.

Jak se zachovat při nálezu munice

  • S nalezeným předmětem nijak nemanipulujte a nedotýkejte se ho.
  • Místo nálezu a přístupovou cestu k němu zřetelně označte (zalomené větve apod.).
  • Zabraňte přístupu dalších osob k místu nálezu.
  • Z bezpečné vzdálenosti (alespoň 20 m) a podle možností ukryti za silnou překážkou (strom apod.) přivolejte Policii ČR.
  • Oznámení by mělo obsahovat základní informace o nálezu (popis místa a samotného předmětu - tvar, velikost, koroze, počet kusů apod.).
  •  Jste-li na odlehlém místě sami a bez mobilního telefonu, zřetelně označte cestu od nálezu až k nejbližší komunikaci, a Policii ČR přivolejte ihned, jakmile budete mít možnost.
  • Pokud je to jen trochu možné, vyčkejte na místě do příjezdu policejní hlídky. Té celou situaci popište a odveďte ji až k místu nálezu. Urychlíte tím vyřešení celé záležitosti. 

prap. Mgr. Lukáš Ulbrich
oddělení tisku a prevence 
KŘP Středočeského kraje
13. května 2021

Odkazy do noveho okna

Nalezená munice

Nalezená munice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem