Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Evropský den proti vloupání

BENEŠOVSKO – Ten připadá na dnešní datum. Jeho hlavním cílem je předat pár rad, jak prakticky a účinně zabezpečit svůj majetek. 

Datum 19.6.2019 je z hlediska prevence velice významný. V České republice na dnešní den totiž připadá Evropský den proti vloupání, jehož hlavním záměrem je preventivně cílit na společnost. Evropská síť prevence kriminality se nechala inspirovat v Belgii, kde má tento den dlouholetou tradici. Obsahově navazuje na celorepublikový preventivní projekt Policie České republiky a Ministerstva vnitra ,,Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům.“ Tento projekt se zaměřuje na problematiku majetkové kriminality a přináší ucelený soubor opatření nejen při ochraně rekreačních objektů, ale také bytů a domů. Kombinuje nejvhodnější elektronické a mechanické zabezpečení s cílem snížit kriminalitu na úseku majetku. V rámci projektu byla vytvořena mobilní aplikace ,,Zabezpečte se“, která je od 15. října 2018 dostupná ke stažení na Google Play nebo App Store. Dozvíte se, jak správně a hlavně účinně a prakticky zabezpečit svůj majetek. Hlavním cílem projektu je tedy u majitelů domů, bytů a rekreačních objektů probudit zodpovědnost k vlastnímu majetku, zvýšit zájem o jeho zabezpečování, ale také zvýšit zájem o dění v bezprostředním okolí.

V návaznosti na tento projekt policisté z územního odboru v Benešově v zimním období zrealizovali několik preventivních akcí, které byly zaměřeny na kontrolu rekreačních oblastí. Přes zimu jsou totiž chatky ve většině případů opuštěné a majitelé se zde zdržují zcela výjimečně. Preventivní akce tohoto typu budeme pravidelně provádět i v budoucnu. O jedné takové akci se můžete dočíst zde.

Vzhledem k tomu, že již brzy bude zahájená letní sezona a lidé budou opouštět své domovy, aby prozkoumali jiné části Česka nebo světa, je na místě si připomenout pár preventivních rad:

• vstupní dveře do budovy, bytu, anebo domu vždy zamykáme
• klíče od domácnosti by měl mít pouze omezený okruh lidí
• důležitý je také kvalitní bezpečnostní uzamykací systém
• klíče ani náhradní klíče rozhodně neschováváme pod rohožku, květináč ani jiné věci
• požádáme kompetentní osobu, aby nám pravidelně vybírala poštovní schránku
• nezatahujeme žaluzie oken, abychom nebudili dojem, že je byt prázdný (stejně platí i u závěsů)
• okna řádně zavřeme, nenecháváme ani otevřené tzv. vyhlídky oken
• na sociálních sítích nezveřejňujeme aktuální místo pobytu např. u moře – veřejně tím dáváme najevo, 
  že nejsme doma a byt je prázdný

Neměli bychom podceňovat zabezpečení domácnosti. Řádným aplikováním těchto rad můžeme totiž předejít tomu, že náš domov navštíví ,,nevítaný host“. Pokud se i přes veškerou prevenci a opatrnost stanete obětí trestného činu, neprodleně se obraťte na Policii České republiky.

Jak správně chránit svá zavazadla a cennosti při cestování nebo na pláži u vody se můžete dočíst v tomto článku.

nprap. Bc. Veronika Čermáková
tisková mluvčí
P ČR Benešov
19. června 2019

vytisknout  e-mailem