Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Opuštěné chaty a chalupy lákají zloděje

MĚLNICKO – Několik rad co dělat, pokud dojde ke vloupání do chat či chalup 

Policisté Obvodního oddělení Horní Počaply pátrají po pachateli vloupání do chaty v obci Želízy. Dosud neznámý pachatel překonal oplocení pozemku a železnou tyčí vypáčil kovové zabezpečení dveří a následně i samotné vstupní dveře chaty. Z místa si odnesl doslova, co mu přišlo pod ruku, od elektroniky, přes různé nářadí až po oblečení, keramiku a další. Celkově si odnesl věci za 130 000,-Kč.


Co je vhodné učinit, když už k takovému vloupání dojde.

  •  Pokud zjistíte, že k vloupání došlo, do chaty nebo chalupy nevstupujte, zavolejte Policii ČR a vyčkejte do jejich příjezdu.
  •  Když už do objektu vstoupíte, např. uzavřít okna v nepříznivém počasí, nechť vstoupí pouze jeden člen rodiny, toto učiní, na nic nesahá a vrátí se zpět.
  • Nepořádek v chatě nebo chalupě v žádném případě před příjezdem policistů neuklízejte a ani neopravujte poškozené zařízení např. okna, okenice, dveře apod., počkejte, až kriminální technik s policisty provedou ohledání.
  • Nesahejte na věci, o kterých víte, že nejsou na svém místě a po vás je musel mít v ruce pouze pachatel, mohlo by dojít k znehodnocení nebo poškození daktyloskopických stop.
  • Na prohlídku chaty a chalupy a zjištění co vám bylo odcizeno nebo poškozeno bude čas, až svou práci dokončí kriminální technik, kvalitní vyhledání a zajištění stop a jejich vyhodnocení je mnohdy jediným důkazem, že na místě byla konkrétní osoba.
  •  Uvedená doporučení se plně vztahují i na přilehlé objekty např. kůlny, garáže, hospodářská stavení apod.
  • Pro úspěšné pátrání po pachateli vloupání je pro policisty Policie ČR rozhodné v jakém období k vloupání došlo. Pokud poškozený uvede, že byl na chatě naposledy v listopadu a vloupání zjistí a oznámí v březnu nebo dubnu následujícího roku, je zde velká pravděpodobnost, že stopy, které pachatel na místě zanechal, budou z velké části znehodnoceny nebo nebude možné je vůbec vyhledat a zajistit. Čím dříve se policisté o vloupání dozvědí, tím je větší šance, že bude pachatel dopaden.

por. Mgr. Markéta Johnová
tisková mluvčí P ČR Mělník
5.12.2017

vytisknout  e-mailem