Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Oprávnění k porušení nejvyšší povolené rychlosti policistou.

Žadatel se domáhal odpovědí na následující otázky:  

 
  • „Je příslušník Policie České republiky (policista) – řidič při plnění úkolů Policie České republiky (viz § 2 zák. č. 273/2008 Sb.) při jízdě služebním vozidlem na pozemní komunikaci (viz zák. č. 361/2000 Sb.) oprávněn porušit zákonné ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti?“
  •  „Je příslušník Policie České republiky (policista) – řidič při plnění úkolů Policie České republiky (viz § 2 zák. č. 273/2008 Sb.) při jízdě soukromým vozidlem na pozemní komunikaci (viz zák. č. 361/2000 Sb.) oprávněn porušit zákonné ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti?“
  • „Je zaměstnanec zařazený v Policii České republiky (zaměstnanec policie) – řidič při plnění úkolů Policie České republiky (viz § 2 zák. č. 273/2008 Sb.) při jízdě služebním vozidlem na pozemní komunikaci (viz zák. č. 361/2000 Sb.) oprávněn porušit zákonné ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti?“  
Policie České republiky jako povinný subjekt podle § 2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. posoudila předmětnou žádost a poskytla žadateli následující informace: 
 
1.
 a) V § 18 odst. 9 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) je mj. uvedeno, že ustanovení odstavců 3, 4 (nejvyšší povolená rychlost v obci a mimo obec) neplatí pro řidiče stanovených útvarů policie, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem. Útvary policie stanoví ministr vnitra. Tyto útvary jsou stanoveny v  čl. 1 nařízení Ministerstva vnitra č. 80/2001, kterým se stanoví útvary Policie České republiky, pro jejichž řidiče neplatí § 18 odst. 3, 4 a 8 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve kterém je uvedeno, že ustanovení § 18 odst. 3, 4 a 8 zákona č. 361/2000 Sb. neplatí pro řidiče vozidel Policejního prezidia České republiky, útvarů Policie České republiky s působností na celém území České republiky a útvarů s územně vymezenou působností (např. krajská ředitelství policie), je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem (zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky). Z uvedeného vyplývá, že příslušníci Policie České republiky (dále jen „policista“) zařazení u útvarů stanovených ministrem vnitra v nařízení Ministerstva vnitra č. 80/2001 jsou oprávněni při plnění úkolů Policie České republiky při jízdě služebním vozidlem, je-li to nezbytně nutné, porušit zákonné ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti.
  
b) V případě, že by policista nebyl zařazen u útvaru policie stanoveného ministrem vnitra v nařízení Ministerstva vnitra č. 80/2001, je tento policista v době služby, oprávněn porušit zákonné ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti, avšak za předpokladu, že by jednal v krajní nouzi; tj. odvracel by nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému zákonem, ale tímto jednáním by nesměl být způsoben zřejmě stejně závažný následek než ten, který hrozil, a toto nebezpečí nebylo možno v dané situaci odvrátit jinak.
 
2. 
Všichni policisté, ať už jsou či nejsou zařazení u útvaru policie stanoveného ministrem vnitra v nařízení Ministerstva vnitra č. 80/2001, mají podle § 10 odst. 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, v době mimo službu povinnost provést úkon nebo přijmout jiné opatření v rámci jejich pravomoci, a to v situacích, kdy je bezprostředně ohrožen život, zdraví nebo svoboda anebo majetek nebo došlo-li k útoku na tyto hodnoty. Pokud policista takovýto úkon vykonává, vztahují se na něj všechny pravomoci a povinnosti, které má ve službě. Na policistu zařazeného u útvaru policie stanoveného ministrem vnitra v nařízení Ministerstva vnitra č. 80/2001 se výjimka z povinnosti uvedené v § 18 odst. 3, 4 a 8 zákona o silničním provozu, v době mimo výkon služby nevztahuje, neboť v nařízení Ministerstva vnitra č. 80/2001 je v čl. 1 uvedeno - „Ustanovení § 18 odst. 3, 4 a 8 zákona č. 361/2000 Sb. neplatí pro řidiče vozidel Policejního prezidia České republiky, útvarů Policie České republiky s působností na celém území České republiky a útvarů s územně vymezenou působností, je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem“. Z uvedeného vyplývá, že policista v době mimo výkon služby, pokud by prováděl zákrok v souladu s § 10 odst. 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, nemůže porušení zákonného ustanovení o nevyšší povolené rychlosti zdůvodňovat plněním povinnosti, kterou mu ukládá § 10 odst. 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky. V době mimo výkon služby je oprávněn každý policista porušit zákonné ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti pouze v případech, kdy by při řízení soukromého vozidla (a porušení zákonného ustanovení o nejvyšší povolené rychlosti) jednal v krajní nouzi, tj. musel by odvracet nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému zákonem, ale tímto jednáním by nesměl být způsoben zřejmě stejně závažný následek než ten, který hrozil, a toto nebezpečí nebylo možno v dané situaci odvrátit jinak.
 
3. 
Stanovisko k tomuto dotazu je shodné se stanoviskem uvedeným v bodu 1 písm. a), neboť v čl. 1 nařízení Ministerstva vnitra č. 80/2001 je mj. uvedeno, že ustanovení § 18 odst. 3, 4 a 8 zákona o silničním provozu neplatí pro  řidiče vozidel Policejního prezidia České republiky, útvarů Policie České republiky s působností na celém území České republiky a útvarů s územně vymezenou působností (tedy i zaměstnanců policie), je-li to nezbytně nutné k plnění úkolů stanovených zvláštním právním předpisem (zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky).
 
 

vytisknout  e-mailem