Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Opilou řidičku přistihli policisté dva dny po sobě

PROSTĚJOVSKO – Z jízdy pod vlivem alkoholu si hlavu nelámala 

Podnapilou řidičku ve vozidle Škoda Fabia, zastavili prostějovští policisté v pátek 15. 7. 2022 kolem desáté večer v katastrálním území obce Určice. Dechová zkouška na alkohol ukázala u 54leté ženy výsledek při první zkoušce 1, 93 promile a při druhé 1, 84 promile alkoholu v dechu. Řidičce byl odebrán řidičský průkaz a byla jí zakázána další jízda.
To by ve výsledku nebylo zase tak zajímavé, kdyby žena svého počínání litovala. Jenže za volant vozidla usedla pod vlivem alkoholu druhý den znovu, kdy na podobném místě a ve stejný čas, byla opětovně zastavena policejní hlídkou. Policisté u zjevně opilé řidičky provedli dechovou zkoušku na alkohol, při které byly naměřeny větší hodnoty než předchozí den a to 3, 54 promile pří první zkoušce a při druhé 3, 36 promile alkoholu v dechu. 
V obou případech žena odmítla lékařské vyšetření spojené s odběrem krve. Ve věcech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.  
Jak všichni víme, léto s sebou vždy přináší uvolněnou náladu, která je někdy spojená s větší konzumací alkoholu a následným nezodpovědným chováním. To pro policisty znamená zvýšenou ostražitost vůči řidičům, a to jak motorových vozidel, tak i nemotorových. A to, že mají pádný důvod, hovoří statistiky jasně. Jen v prostějovském okrese bylo za první půl rok zjištěno 571 řidičů motorových vozidel, kteří byli pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek. U těch nemotorových to bylo 60 řidičů. 
Na silnici je nutné předvídat a toto opatrné předvídání není zrovna disciplína, kde by opilí lidé excelovali. Alkohol významně ovlivňuje vnímání, kdy je narušená schopnost koordinace, rovnováhy, odhadu ve vzdálenosti. Člověk reaguje se zpožděním a navíc neadekvátně, také víme, že alkohol odbourává zábrany, kdy se z tichých lidí stávají bouřliváci a z opatrných řidičů závodníci. 
To všechno může mít fatální následky, které nelze vzít zpět a na to by každý měl pamatovat. 

por. Bc. Zuzana Slabá

vytisknout  e-mailem