Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

"Opice" popáté

Dne 12. listopadu 2017 moravskoslezští policisté zrealizují již popáté preventivní akci „Řídím bez opice“ v době od 8:00 hod. do 18:00 hod. v Centru bezpečné jízdy Ostrava, ul. Palackého 1114. 

2 IMG_3100.JPGCílem projektu je snížení protiprávních jednání pod vlivem alkoholu či drog v souvislosti s řízením motorových vozidel. Cílovou skupinou jsou žáci autoškol, začínající řidiči a široká veřejnost.
Na bezpečné ploše bude k dispozici pět totožných stanovišť. Účastníci si vyzkouší jízdu tzv. pod vlivem alkoholu a drog za pomocí simulátorů vidění opilého řidiče či simulátoru účinku požití marihuany (tzv. alko a drogo brýle). První jízda proběhne za „střízliva“. Úkolem bude na jednoduché trase vozidlem objet kužely tzv. osmičkou. Poté si řidič vystoupí, nasadí si speciální alkobrýle a jízdu opakuje. Musí dojít k vozidlu, odemknout jej, nasednout, nastartovat a další jízda bude na osobní odvaze. Třetí jízda se opakuje, ale už za pomocí drogobrýlí.

Po těchto jízdách následuje krátká beseda s dopravními policisty na téma „alkohol a drogy za volantem“.  Na závěr účastníci dostanou samolepku na vozidlo s logem projektu a jednorázový alkohol test, pro případ, že by si v budoucnu nebyli jisti, zda mohou bez „černého svědomí“ usednout za volant. 


5 IMG_3161.JPGÚčelem akce je uvědomit si možná rizika z této jízdy např. špatný odhad vzdálenosti, rozdvojené vidění, které pak v reálném životě mohou ohrozit nejen řidiče, který takto usedne za volant, ale i ostatní účastníky silničního provozu. Moravskoslezští policisté takto každoročně evidují okolo 4 000 případů, kdy řidiči byli pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. 


Preventivní aktivitou si klademe za cíl žáky autoškol, začínající řidiče i širokou veřejnost odradit od budoucí jízdy pod vlivem alkoholu či drog. Od účastníků akce máme potvrzené, že tuto aktivitu by doporučili povinně zejména autoškolám. Od začátku se do preventivního projektu zapojilo nepatrné množství autoškol z moravskoslezského kraje. Ty se však účastní pravidelně a s každou další akcí se připojí další autoškoly, které takto mají možnost zkvalitnit výuku a přispět tak k větší bezpečnosti v silničním provozu. O preventivní aktivitu projevily zájem i střední školy, kde studenti v rámci výuky absolvují kurz autoškoly jako přípravu na budoucí povolání. Aktivita je pro účastníky zdarma.


6 IMG_3168.JPGCo je potřeba udělat pro účast?
    mít zájem účastnit se této akce
    domluvit si účast se svým lektorem autoškoly
    zaregistrovat se na webových stránkách:
www.centrum.libros.cz/rezervace-opice.php 
    včas dojet vlastním (autoškolským) vozidlem do areálu



Preventivní aktivity se můžete zúčastnit i bez rezervace s tím, že přednost samozřejmě budou mít účastníci, kteří si své místo včas rezervovali a včas se dostaví na rezervovanou hodinu. 

8 IMG_3189.JPGProjekt je realizován ve spolupráci se sdružením Ostrava bezpečná doprava!!!, finančně je podpořen z rezortního Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality na rok 2017.

Info plakát zde

por. Mgr. Kateřina Špoková


 

vytisknout  e-mailem