Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "TREFPUNKT-LOUŽE"

V rámci mezinárodní spolupráce české a holandské policie v akci „TREFPUNKT – LOUŽE“ se podařilo rozkrýt a zadržet organizovanou skupinu osob, zabývající se výrobou a distribucí amfetaminu, metamfetaminu, MDMA, kokainu, marihuany a prekurzorů a chemických substancí pro výrobu syntetických drog a legalizací výnosů z trestné činnosti. Hlavní organizátor trestné činnosti byl zadržen na území České republiky. 

V rámci mezinárodní spolupráce české a holandské policie v akci „TREFPUNKT – LOUŽE“ se podařilo rozkrýt a zadržet organizovanou skupinu osob, zabývající se výrobou a distribucí amfetaminu, metamfetaminu, MDMA, kokainu, marihuany a prekurzorů a chemických substancí pro výrobu syntetických drog a legalizací výnosů z trestné činnosti. Hlavní organizátor trestné činnosti byl zadržen na území České republiky.

Prověřování trestné činnosti pachatelů probíhalo na území obou států od roku 2013. Hlavní organizátor trestné činnosti byl na území ČR prověřován v souvislosti s podezřením z nelegálního obchodu s LSD a extází. Na základě mezinárodní policejní spolupráce se podařilo propojit jeho nelegální počínání se sítí obchodníků, kteří se zabývali výrobou a obchodem s drogami na území Holandska, České republiky, Belgie, Německa a Polska.

„Spolupráce mezi kriminalisty Národní protidrogové centrály a kolegy z nizozemské policie a justice byla velmi intenzivní a příkladná. Budování osobních kontaktů, které umožňují rychlé a efektivní vyšetřování napříč Evropou, je velmi důležité a vždy hraje významnou roli,“ uvedl genmjr. Tomáš Tuhý, policejní prezident, který se před tiskovou konferenci sešel se zástupci NPC i týmu zapojeného do vyšetřování případu.

Trestná činnost organizované skupiny pachatelů probíhala pod zástěrkou fiktivní firmy hlavního organizátora se sídlem v Holandsku. Navenek firma působila jako půjčovna vybavení na party akce ve ztrátě, uvnitř však probíhal rozsáhlý obchod s omamnými a psychotropními látkami určenými odběratelům z několika evropských zemí.

Česká republika fungovala na tomto nelegálním trhu zejména jako významný zdroj marihuany. Marihuana pocházela ze tří velkokapacitních pěstíren zajištěných na jihu Čech. Pěstírny byly pečlivě ukryté v objektech místní farmy a pachatelé využívali různé pěstební technologie. Jednou z nich byla poměrně nová a ojedinělá technologie, využívající pěstební potrubí, jež nabízí sofistikovanější pěstování netechnického konopí zejména s ohledem na menší spotřebu substrátu. Sazenice vysokopotentního konopí do pěstírny byly hlavním pachatelem dováženy přímo z Holandska. Vývoz marihuany v řádek desítek kilogramů byl z České republiky realizován osobními vozy prostřednictvím kurýrů.

Výroba syntetických drog, které končily i na území České republiky, probíhala na území Nizozemska a Belgie. Jako prekursor pro výrobu amfetaminu a metamfetaminu využívali pachatelé tzv. BMK, což je látka získávána zpravidla z legálního pre-prekurzoru a umožňuje připravit i desítky kilogramů amfetaminu či metamfetaminu v jedné šarži. Takovéto velké nelegální laboratoře sebou přináší mimo jiné také zvýšené riziko exploze a závažná znečištění životního prostředí.

Distribuci drog do pěti evropských zemí zajišťovali kurýři pomocí osobních vozidel či dodávek. Jejich vzájemná komunikace probíhala skrytými způsoby, zejména prostřednictvím sociálních sítí a mobilních aplikací.

Celkem policisté v rámci mezinárodní operace zadrželi 58 osob, zajistili 6 laboratoří, 32 kilogramů syntetických drog, 3 kilogramy kokainu, 54 kilogramů marihuany, 8 pěstíren konopí, 7170 litrů chemických látek, 28 zbraní a dále movitý i nemovitý majetek související s trestnou činností.

V rámci mezinárodní operace „TREFPUNKT – LOUŽE“ se podařilo zadržet celou organizovanou skupinu pachatelů.

Zpracovala: kpt. Mgr. Barbora Kudláčková

                                                                                                                                              

                                                                                             vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych

                                                      ředitel        

    

Odkazy do noveho okna

11 Operace Louže (11)

11 Operace Louže (11) 

Detailní náhled

10 Operace Louže (10)

10 Operace Louže (10) 

Detailní náhled

9 Operace Louže (9)

9 Operace Louže (9) 

Detailní náhled

8 Operace Louže (8)

8 Operace Louže (8) 

Detailní náhled

7 Operace Louže (7)

7 Operace Louže (7) 

Detailní náhled

6 Operace Louže (6)

6 Operace Louže (6) 

Detailní náhled

5 Operace Louže (5)

5 Operace Louže (5) 

Detailní náhled

4 Operace Louže (4)

4 Operace Louže (4) 

Detailní náhled

3 Operace Louže (3)

3 Operace Louže (3) 

Detailní náhled

2 Operace Louže (2)

2 Operace Louže (2) 

Detailní náhled

1 Operace Louže (1)

1 Operace Louže (1) 

Detailní náhled

Setkání1

Setkání1 

Detailní náhled

Setkání2

Setkání2 

Detailní náhled

TK_Louže1

TK_Louže1 

Detailní náhled

TK_Louže2

TK_Louže2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem