Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace „SWORD“

Dne 26. srpna 2008 byla policisty Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování Policie ČR ukončena operace s krycím názvem „SWORD“. 

Po více než ročním prověřování trestné činnosti byla zadržena organizovaná skupina pachatelů podezřelých z nedovolené výroby a distribuce omamných a psychotropních látek, dále z porušování práv k ochranné známce a z nedovoleného podnikání.
Jednalo se o dvě osoby české národnosti, dva muže P.A. (r. 1976) a T.H. (r. 1974) a jednoho muže turecké národnosti M.U. (r.1971). M.U. byl v minulosti trestně stíhán v SRN za delikty související s anaboliky a krácení daně.
P.A. a T.H. byli zadrženi v Praze a M.U. nedaleko Prahy.
Skupina pachatelů kolem osoby M.U., který byl organizátorem, se podílela na výrobě a distribuci anabolických preparátů. K výrobě látek docházelo za využití průmyslového vybavení, kdy pachatelé výrobky následně balili a bez platné licenční smlouvy opatřovali názvy, které jsou chráněny ochranou známkou. Produkty následně vyváželi za hranice České republiky a to ve velkém množství.
V rámci operace SWORD, kdy Národní protidrogová centrála spolupracovala s policejními orgány ve Švédsku ve Španělsku a prostřednictvím Generálního ředitelství cel ČR s celními orgány ve Velké Británii a Německu, došlo na území Evropy k zadržení 4 zásilek anabolických steroidů. Ve Švédsku bylo mimo jiné zadrženo více než 650 000 dávek a jednalo se o největší zadrženou zásilku anabolik v historii země. Ve Velké Británii byla zadržena jednak zásilka v hodnotě800.000,-GBP, což je více než 24 000 000,-Kč a také další zásilka anabolických steroidů o váze 1100 Kg. Další zásilka byla zadržena ve Španělsku.
Při domovních prohlídkách na území ČR byla zajištěna anabolika ve formě polotovarů i hotových výrobků a to v hodnotě desítek milionů korun. Kromě toho bylo zajištěno profesionální zařízení k výrobě těchto látek. Zajištěné věci jsou v současné době předmětem dalšího zkoumání. Dle předběžného vyjádření specialistů z Kriminalistického ústavu se v tomto případě jednalo o profesionální velkovýrobu.
V rámci prohlídek byla v místě bydliště M.U. zadržena nelegálně držená střelná zbraň.
Policejním orgánem Národní protidrogové centrály bylo zahájeno trestní stíhání zadržených, a to pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle ustanovení § 187 odst. 1 trestního zákona, dále pro porušování práv k ochranné známce, obchodnímu jménu a chráněnému označení původu podle ustanovení § 150 odst. 1 trestního zákona a neoprávněné podnikání podle ustanovení § 118 odst. 1, kdy v případě prokázání trestné činnosti hrozí obviněným trest odnětí svobody v délce 1 až 5 let.
Soudce příslušného soudu rozhodl o vzetí všech pachatelů do vazby.
S ohledem na rozsah trestné činnosti v kontextu se současnou právní úpravou České republiky v oblasti anabolických steroidů, respektive vzhledem k neexistenci trestněprávního postihu je zřejmé, že pachatelé tento právní stav České republiky pro svou činnost využili.

Zpracoval: pplk. Mgr. Břetislav Brejcha důstojník pro styk s veřejností

vrchní rada plk. JUDr. Jiří KOMOROUS
ředitel NÁRODNÍ PROTIDROGOVÉ CENTRÁLY

vytisknout  e-mailem