Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace „STROUHA“

Dne 19. března 2009 ve večerních hodinách byla policisty Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování (NPC), ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Policie ČR Správy Hlavního města Prahy, ukončena akce s krycím názvem „STROUHA“.  

Po několika měsíčním prověřování trestné činnosti byla zadržena organizovaná skupina osob, která se zabývala dovozem a distribucí omamných a psychotropních látek na území České republiky.
 
K zadržení podezřelých pachatelů došlo v hotelu v Praze 4 Chodov, a na parkovišti před nákupním centrem. Jednalo se o tři muže z bývalé Jugoslávie, a to R.A. (ročník 1965), který je podmínečně odsouzen za podvod, dle § 251 tr. zákona, R.S. (ročník 1972) a V.A. (ročník 1978). Pachatelé byli zadrženi přímo při prodeji necelých  3,5kg heroinu.
 
Při následné domovní prohlídce bylo nalezeno 0,5kg heroinu a zařízení sloužících k míchaní heroinu.
Ze zajištěného množství drog cca 4kg heroinu by bylo možné vyrobit až 80000 základních dávek drogy v ceně cca 4000000,- Kč
Všichni tři zadržení pachatelé byli policejním radou obviněni pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle § 187 odst. 1, odst. 2, písm. a) tr. zákona, kdy jim hrozí v případě odsouzení trest odnětí  svobody až na 10 let. Následně poté bude podán státnímu zástupci návrh na vzetí do vazby všech tří obviněných.
 

Dodatek k tiskové zprávě
Operace „STROUHA"

Dne 20. března 2009  byla zveřejněna tisková zpráva Národní protidrogové centrály k ukončené operaci „STROUHA“.
Následnými úkony v této operaci bylo kromě již zmíněného množství 3660 g, zajištěných ve vozidle, zajištěno dalších 2200g heroinu a to při provedené domovní prohlídce u jednoho z pachatelů.
Celkem bylo tedy v rámci operace zajištěno 5860g heroinu ze kterého by bylo možné  vyrobit až 117520 základních dávek drogy v ceně cca 5860000,- Kč
Všichni tři zadržení pachatelé byli policejním radou obviněni pro trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů dle § 187 odst. 1, odst. 2, písm. a) tr. zákona, kdy jim hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody až na 10 let. V současné době jsou již všichni tři pachatelé ve vazbě.
 
 
Zpracoval:
kpt. Bc. Michal Hammer
odbor metodiky a prevence NPC
 
 
                                                                            vrchní radaplk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                                                                              ředitel

vytisknout  e-mailem