Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace "OTAKAR"

V rámci operace „OTAKAR“ se podařilo detektivům Národní protidrogové centrály, ve spolupráci s policejními orgány Slovenska a Německa, zadržet kompletní devítičlennou mezinárodní organizovanou skupinu pachatelů, zabývající se výrobou a obchodem s metamfetaminem. Metamfetamin distribuovaný touto skupinou pachatelů představoval významný zdroj pro odběratele v Ústeckém kraji, na Slovensku a v Belgii.  

Na konci minulého týdne zadrželi detektivové Národní protidrogové centrály, ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství Policie ČR Ústeckého kraje, hlavního organizátora a další čtyři pachatele zmíněné trestné činnosti. Další dva členové organizované skupiny byli zadrženi Národnou protidrogovou jednotkou Slovenské republiky na Slovensku, přímo při předávce 1,5 kg metamfetaminu. Zbylé dva členy – kurýry, zadržely německé policejní orgány na cestě do Belgie, taktéž s dodávkou drogy. V tomto případě se jednalo o 100 g metamfetaminu.
 
Během následných domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor byla zajištěna středně velká laboratoř na výrobu metamfetaminu, která se nacházela přímo v obytné zástavbě v bytě jednoho z obviněných. Dále policisté zajistili cca 500 g metamfetaminu, finanční hotovost ve výši 500.000,- Kč, části střelných zbraní, kradené vozidlo zn. Škoda Octavia a elektroniku v podobě počítačů a mobilních telefonů.
 
Samotná trestná činnost pachatelů probíhala tak, že v bytě jednoho z členů skupiny vyráběli metamfetamin, který následně distribuovali mezi odběratele v rámci Ústeckého kraje. Dále si u osoby vietnamské národnosti opatřovali velmi kvalitní metamfetamin, a ten vyváželi za hranice, na Slovensko a do Belgie. Na základě dosavadního šetření existuje důvodné podezření, že kurýři realizovali za období půl roku minimálně 12 cest na Slovensko. Za předpokladu, že kurýři vyváželi na Slovensko vždy obdobné množství drogy, mohli takto zobchodovat celkem cca 18 kg metamfetaminu za půl roku. Při průměrných cenách za 1g metamfetaminu v České republice, by toto množství představovalo hodnotu okolo 18 milionů Kč, jen za vyvezený metamfetamin na Slovensko v období půl roku, přičemž cena metamfetaminu vývozem ještě narůstá.
 
Při vývozu metamfetaminu z České republiky využívali pachatelé sofistikovaných úkrytů tak, aby se při běžných kontrolách droga nedala odhalit. Metamfetamin určený odběratelům z Belgie ukrývali kurýři například v pracím prášku. Na Slovensku tamní detektivové odhalili zásilku 1,5 kg metamfetaminu pod čalouněním zadních dveří.
 
Celkem bylo v rámci operace „OTAKAR“ zadrženo devět osob, z nichž pět bylo obviněno v ČR. Čtyři osoby byly obviněny pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, za což jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání v rozmezí od 10 do 18 let a jedna osoba byla obviněna pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ve smyslu § 283 odst. 1, odst. 2 písm. a), c), za což jí hrozí trest odnětí svobody v délce trvání 2 roky až 10 let. Ostatní osoby jsou stíhány v SRN a na Slovensku.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí
                                                                                                                    vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                         ředitel

Fotogalerie

vytisknout  e-mailem