Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace MANG: obvinění osmi osob

Kriminalisté sekce organizovaného zločinu Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) zadrželi v úterý 18. září 2018 osm osob původem z Ruské federace a Vietnamské socialistické republiky. 

Ty jsou důvodně podezřelé z organizování trestné činnosti, která souvisí s podáváním žádostí o udělení pobytových oprávnění na území České republiky ze strany občanů Vietnamské socialistické republiky. Jejich neoprávněným jednáním mělo docházet k paralyzování některých způsobů umožňujících podávání žádostí o pobytová oprávnění z určitých destinací, čímž byla částečně narušena činnost Ministerstva zahraničních věcí České republiky.

Všech osm zadržených osob bylo ještě téhož dne obviněno z trestných činů:

• neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací dle § 230 odst. 1, odst. 3 písm. a) písm. b), odst. 4 písm. c), odst. 5 písm. b) trestního zákoníku,
• účast na organizované zločinecké skupině dle § 361 odst. 1 alinea druhá, odst. 2 trestního zákoníku.

Čtyři z těchto osob byly obviněny také z trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti dle § 216 odst. 1 písm. a), odst. 4 písm. b) písm. c) trestního zákoníku.

Na všech osm obviněných osob podala státní zástupkyně Vrchního státního zastupitelství v Praze návrh na vzetí do vazby. Soudce tento návrh akceptoval a všechny obviněné vzal do vazby.

Na celém případu s kriminalisty NCOZ dílčím způsobem spolupracovala Bezpečnostní informační služba (BIS) a Ministerstvo veřejné bezpečnosti Vietnamské socialistické republiky.

Více informací k této věci je oprávněno poskytovat pouze Vrchní státní zastupitelství v Praze.
 

plk. Mgr. Jaroslav Ibehej
NCOZ SKPV
16. října 2018

vytisknout  e-mailem