Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace „HOLE“

Během července letošního roku příslušníci Národní protidrogové centrály zadrželi na území České republiky osmičlennou organizovanou skupinu zločinců, kteří ve velkém rozsahu dováželi z Peru do České republiky omamnou látku kokain. Všichni členové této organizované skupiny jsou českými občany. Kokain zločinci pašovali rozpuštěný v lahvích s vínem. Čistota kokainu se pohybovala mezi 80% až 90 % a byl určen pro český ilegální drogový trh. Příslušníci zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje zadrželi tři pachatele přímo při dovozu drogy do České republiky na hraničním přechodu Chvalovice – Hatě, ostatní členové této organizované skupiny byli následně zadrženi na několika místech v hlavním městě Praze a ve Středočeském kraji.  

Detektivové se případem zabývali od léta loňského roku. Vzhledem k časté modifikaci příletových tras ze strany hlavních organizátorů byla navázána úzká spolupráce s peruánskou, španělskou francouzskou a rakouskou policií. V součinnosti s peruánskou policií došlo v září 2014 na letišti Jorge Chavez v Limě k zadržení dvou kurýrů, občanů ČR, kteří se z Peru pokusili vyvézt cca 1,5 kg kokainu rozpuštěného ve 4 lahvích vína. V únoru 2015 bylo v zavazadle jednoho českého kurýra na letišti ve Vídni zajištěno rakouskými kolegy cca 780 gramů kokainu rozpuštěného ve dvou lahvích chilského vína. V březnu 2015 byl v součinnosti se španělskou policií zadržen na letišti Barajas v Madridu další český kurýr, který vezl z Peru do ČR cca 1,5 kg kokainu rozpuštěného opět ve 4 lahvích vína. I přes veškeré úsilí o eliminaci kurýrů již během letecké přepravy se organizátorům podařilo z Peru přes další evropská letiště do ČR propašovat cca 6 kg vysoce kvalitního kokainu.
 
Kurýři po získání kokainu v Peru, sofistikovaně ukrytého ve vinných lahvích, které se na první pohled nijak nelišily od originálu, cestovali na některé z velkých evropských letišť, ze kterých vždy pokračovali na letiště ve Vídni a odkud jeli autem do České republiky. Své trasy se snažili z důvodu konspirace měnit. Na území České republiky kurýři lahve předávali hlavnímu organizátorovi, který nejdříve z roztoku extrahoval kokain, který dále naředil a distribuoval síti odběratelů z řad movitější skupiny obyvatel, zejména na území Prahy a Středočeského kraje. Pro hlavního organizátora představovala tato nelegální činnost jediný zdroj obživy. Do trestné činnosti byla zapojena i jeho manželka a syn, kteří mimo tuto nelegální činnost ještě provozovali soukromou mateřskou školku. Odměna pro kurýry, vyplacená hlavním organizátorem po předání vína s kokainem v ČR, se pohybovala v řádech desítek tisíc korun. Organizátor kurýrům rovněž platil letenky a pobyt v zemích Jižní Ameriky.
 
Cena kokainu v čistotě 80% až 90 % se v Peru pohybuje okolo dvou až tří tisíc amerických dolarů za kilogram, přičemž látka takovéto kvality se v ČR před distribucí ředí zpravidla minimálně tři až čtyři krát. Při současné průměrné ceně kokainu v Praze, která je dva tisíce korun českých za jeden gram, si mohla organizovaná zločinecká skupina pouze u zadokumentovaného množství kokainu vydělat kolem 50 milionů korun českých. Hodnota 1300 gramů kokainu zajištěného při realizaci představuje částku minimálně 10 milionů korun českých.
 
Pro kokainový trh v České republice představuje dovoz této látky, rozpuštěné v tekutině, jednu z možností pašování, i když ne až tak častou. Stále nejběžnější způsob úkrytu při dovozu kokainu na naše území představují zavazadla, tělní dutiny a poštovní zásilky. Nejčastějšími zdrojovými zeměmi pro kurýry dovážející kokain do České republiky jsou zejména s ohledem na cenu letenek a další finanční náklady Peru, Venezuela, Brazílie a Dominikánská republika.
 
Během procesních úkonů policisté pachatelům zajistili 1300 gramů kokainu rozpuštěného celkem ve čtyřech vinných lahvích, movitý a nemovitý majetek v  hodnotě několika milionů korun, čtyři nelegálně držené zbraně – samopal vzor 58 s tlumičem, dvě dvouhlavňové brokovnice a malorážku nezjištěné značky s puškohledem a tlumičem, větší množství nábojů, tři vozidla – VW Touareg, Citroën C4 a Jeep Grand Cherokee, a další důkazní materiál.
 
V rámci realizace operace „HOLE“ bylo na území České republiky zadrženo celkem osm osob, které jsou trestně stíhány pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, v šesti případech dle ustanovení § 283/1, 3c, 4c tr. zákoníku a ve dvou případech podle ustanovení § 283/1, 4c tr. zákoníku, za což jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání deset až osmnáct let. Další dva kurýři si svůj trest za pašování kokainu již odpykávají v Peru a jeden kurýr ve Španělsku.
 
Případ není v současné době uzavřen, probíhají další úkony trestního řízení, a to i v rámci, mezinárodní spolupráce, a lze předpokládat, že dojde k zadržení a obvinění dalších pachatelů.
 
Zpracovala:
kpt. Mgr. Barbora Kudláčková
tisková mluvčí                                                                                                                  
21.8.2015                                                                                                                             vrchní rada plk. Mgr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                    ředitel
 
Odkazy do noveho okna

Operace HOLE (1)

Operace HOLE (1) 

Detailní náhled

Operace HOLE (2)

Operace HOLE (2) 

Detailní náhled

Operace HOLE (3)

Operace HOLE (3) 

Detailní náhled

Operace HOLE (4)

Operace HOLE (4) 

Detailní náhled

Operace HOLE (5)

Operace HOLE (5) 

Detailní náhled

Operace HOLE (6)

Operace HOLE (6) 

Detailní náhled

Operace HOLE (7)

Operace HOLE (7) 

Detailní náhled

Operace HOLE (8)

Operace HOLE (8) 

Detailní náhled

Operace HOLE

Operace HOLE 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem