Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Operace"GERYK"

Dne 20. března 2009 byly na hraničním přechodu Lanžhot příslušníky Celní správy ČR, zadrženy dvě osoby, muž a žena v sedmém měsíci těhotenství. Tito se snažili na naše území propašovat z Turecka celkem 11 kilogramů heroinu zabalených do 45 balíčků, které byly ukryty v zadním nárazníku vozidla Škoda Octavia.  

                                                                                                                                                                                   Praha dne 5. června 2009
 
Tisková zpráva
Operace „GERYK“
 
       Dne 20. března 2009 byly na hraničním přechodu Lanžhot příslušníky Celní správy ČR, zadrženy dvě osoby, muž a žena v sedmém měsíci těhotenství. Tito se snažili na naše území propašovat z Turecka celkem 11 kilogramů heroinu zabalených do 45 balíčků, které byly ukryty v zadním nárazníku vozidla Škoda Octavia.
Zadržení těchto dvou osob, a zajištění pašovaného heroinu, bylo vyvrcholením několikaměsíční operace Národní protidrogové centrály Praha a expozitury Národní protidrogové centrály Brno pod krycím názvem „GERYK“.
V přímé souvislosti s jejich zadržením Celní správou, došlo postupně k zadržení organizátora této trestné činnosti, bývalého důstojníka sovětské armády, a další spolupachatelky. Následná přímá distribuce v České republice a v dalších státech Evropské unie je předmětem dalšího šetření. K zadržení těchto osob došlo v Praze a Liberci ve spolupráci se Zásahovou jednotkou Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a Službou kriminální policie a vyšetřování Územního odboru policie Liberec.
           Ze zajištěného množství 11 kilogramů heroinu se 40% obsahem účinné látky by bylo možné vyrobit 220000 základní dávek heroinu v ceně cca 11000000,- Kč. Vzhledem k tomu, že v současné době má běžný heroin při pouličním prodeji obsah účinné látky mezi 4 až 12%, dá se předpokládat, že by byl s největší pravděpodobností ještě naředěn a jeho cena by tak stoupla na 22000000,- Kč a počet základních dávek by se zvýšil na 440 tisíc. Tím by se zisk zadržených pachatelů rapidně zvýšil.
          Všichni čtyři zadržení byli obviněni policejním radou z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle § 187 odst. 1, odst. 2 písm. a), odst. 4 písm. c) trestního zákona, kdy jim hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od 10 do 15 let. Městským soudem v Brně byla na všechny čtyři pachatele uvalena vazba.
 
Zpracoval:
kpt. Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí
odbor metodiky a prevence NPC
                                                                                                                                                           vrchní radaplk. Mgr. Jakub FRYDRYCH v.r.
                                                                                                                                                                                            ředitel
 
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem