Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Operace Dominik

Detektivové z oddělení cíleného pátrání úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR společně s kolegy z Dominikánské republiky zadrželi v rámci operace Dominik sedm hledaných Čechů, kteří se ukrývali před spravedlností. Jednalo se o hledané osoby, které byly v České republice odsouzeny a měly určeny nástup do výkonu trestu odnětí svobody nebo o podezřelé z trestné činnosti, na které jsou justičními orgány České republiky vydány platné zatýkací rozkazy. Po některých z nich bylo vyhlášeno pátrání již od roku 2003, a to zejména pro závažnou hospodářskou a majetkovou trestnou činnost, např. podvody a praní špinavých peněz. 

Operace Dominik byla zahájena před více jak jedním rokem a jejím cílem bylo zadržet a dopravit na území České republiky hledané osoby, které v této oblasti vytvořily komunitu. Ta se zde ukrývala, její členové mezi sebou úzce spolupracovali a zajišťovali úkryt dalším hledaným zločincům. Jejich nelegální aktivity spočívaly zejména v zajištění nové identity včetně nových dokladů totožnosti.
 
Prvním vypátraným v této oblasti byl jeden z členů Berdychova gangu František Hajn. Zadržen a převezen zpět do České republiky byl již v červenci letošního roku. Na druhé fázi operace Dominik, která probíhala od 22. do 27. října 2012, se podílelo 6 detektivů z oddělení cíleného pátrání a několik desítek dominikánských policistů. Zatýkalo se např. v oblastech Cabarete, Santo Domingo a Sosua. V hledáčku našich detektivů bylo zhruba 20 hledaných, kterým jejich plány překazil hurikán Sandy. Povodně způsobené hurikánem znemožnily přístup do některých oblastí. Do uvedené oblasti se plánujeme vrátit.
 
Mezi zadrženými jsou Miloslav Votava, Pavel Štorkán, Michael Grundza a Jiří Štěpánek, kteří byli dodáni do výkonu trestu odnětí svobody. Proti ostatním jsou vedeny příslušnými orgány úkony v trestním řízení. Někteří z nich jsou také podezřelí z trestné činnosti, které se dopouštěli na území Dominikánské republiky.
 
Česká republika nemá s Dominikánskou republikou uzavřenou mezinárodní dohodu o vydávání osob, a proto se tato země stala vyhledávanou lokalitou pro ty, kteří se vyhýbají trestnímu stíhání. V rámci této operace byla s Dominikánskou republikou navázána velmi dobrá spolupráce a její výrazný úspěch zvýšil prestiž České republiky v mezinárodní organizaci kriminální policie INTERPOL, jenž má na celé akci také svůj podíl.
 
Videozáznam z operace naleznete zde (formát wmv, velikost cca 90 MB).
 
 
kpt. Mgr. Zuzana Součková
tisková mluvčí
Policejní prezidium ČR
30. října 2012
Odkazy do noveho okna

Operace Dominik 01

Operace Dominik 01 

Detailní náhled

Operace Dominik 02

Operace Dominik 02 

Detailní náhled

Operace Dominik 03

Operace Dominik 03 

Detailní náhled

Operace Dominik 04

Operace Dominik 04 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem