Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opavské čtení

Opava - ve Slezské nemocnici v Opavě četli policisté dětem Policejní pohádky... 

V rámci celotýdenní krajské akce moravskoslezské policie „čtení pohádek“ jsme dnes zaměřili svou preventivní činnost na děti, které bohužel musely v době jarních prázdnin vyměnit svůj domov či dovolenou za opavskou nemocnici.

Zpříjemnili jsme jim a jejich přítomným rodičům dopoledne četbou z knihy „Policejní pohádky“ a představením práce policie. 

Pohádkové příběhy jsou zaměřeny na bezpečné chování dětí. Vybrali jsme pro ně dvě pohádky. První seznamuje děti s hlavním hrdinou celé knihy, kterým je policista Honzík a zároveň popisuje příběh podle skutečné události. Pohádka s názvem „O statečném policistovi Honzíkovi“ má šťastný konec, ostatně, jako všechny v knize. Honzík zachrání chlapce, který spadne do splavu řeky. Ve druhém pohádkovém příběhu rovněž jeden z chlapců skončí v nemocnici. Tentokrát si parta kluků vybere na hraní vybíjené silnici a při hře dojde ke srážce s vozidlem. Doufejme, že i naši dnešní posluchači si zapamatují, že cesta není hřiště, jak napovídá samotný název pohádky. 

Ačkoliv nebyla naše návštěva dětského oddělení v nemocnici poslední, knihu jsme tam dětem nechali, aby mohly dočíst i ostatní pohádky, kterých je celkem 16. Zároveň od nás obdržely mimo jiných drobných dárků také omalovánky, které jsou ilustrovány stejnými obrázky, jako samotná kniha. V průběhu následující besedy jsme jim také ukázali, jak policisté snímají otisky prstů ze skla a všichni si vyzkoušeli udělat vlastní otisk ruky. Nakonec si přítomní zkusili i různé druhy policejních čepic a reflexní vestu, přičemž jsme se bavili o dalších částech uniformy, služební výstroje, výzbroje, autech, motocyklech i policejních psech. Zdůraznili jsme i důležitost „viditelnosti“ všech účastníků silničního provozu. 

Dětem i rodičům se beseda líbila a s paní primářkou dětského oddělení Slezské nemocnice v Opavě jsme se dohodli na další spolupráci.


 


    nprap. Bc. Pavla Welnová
              vrchní inspektor  |  7. 3. 2018
 

vytisknout  e-mailem