Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opatrně také v předvánočním čase…

Ms kraj, Ostrava: Hovořte se seniory o falešných řemeslnících, neexistujících přeplatcích za služby 

Rovněž ostravští policisté reagují na blížící se vánoční svátky. V rámci opatření k zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti osob v krajském městě již v této chvíli mohou obyvatelé spatřit vyšší počet policistů v místech, kde dochází ke koncentraci osob. Jedná se o nákupní centra, příjezdové trasy k nim (včetně městské hromadné dopravy) a výjimkou nejsou samozřejmě také různé pořádané (ohlášené) akce. U těch přijímají policisté opatření dle charakteru a vyhodnocení konkrétní situace.

V této souvislosti policisté opět apelují na obezřetnost nakupujících, neboť předvánoční shon nahrává osobám snažícím se získat jejich peníze krádežemi peněženek či kabelek odložených v nákupních košících nebo ve vozidlech při manipulaci s nákupem. Rovněž v Ostravě probíhají preventivní projekty ( https://www.policie.cz/clanek/dalsi-rocnik-informacni-kampane-kdo-s-koho.aspx ). Obezřetnost je samozřejmá také u cestujících prostředky městské hromadné dopravy. Pro příklad uvedu skutek z konce listopadu, kdy neznámý pachatel nabídl u obchodu muži zboží. Stáli u vozidla, které poškozený neuzamkl. V době prohlížení zboží mu kdosi odcizil z kabiny notebook a vysokou finanční hotovost. Celková škoda dosáhla téměř 100 000 korun.

Ostravští policisté ze zkušeností z minulých let také upozorňují na jednání osob, které se právě v této době mohou „vtělit“ do rolí opravářů, elektrikářů, vodařů a podobně. Pod legendou opravy nebo kontroly příslušného zařízení, zejména u osob staršího věku, v nestřežené chvíli odcizí peněženku, peníze nebo cennosti. Pamatujte, jakékoliv kontroly jsou vždy společnostmi předem ohlášené a probíhají ve všech bytech, nejen u vás! O jednom z posledních případů informovala kolegyně por. Michalíková – muž oslovil na ulici 88letou ženu a vloudil se pod legendou instalatéra do jejího bytu. Po odchodu „řemeslníka“ paní zjistila, že jí chybí obálka s 115 000 korunami ( https://www.policie.cz/clanek/moravskoslezsky-kraj-zpravodajstvi-z-karvinska.aspx ).

Upozornění je mířeno také do oblasti přeplatků za služby. Opět, ze zkušeností policistů vyplývá, že pachatelé si tipují především starší osoby. Po zazvonění jim sdělí, že přicházejí vrátit přeplatek (za plyn, elektřinu…). Mohou se tak jednoduše dostat do bytu a nájemníka okrást. Je ale všeobecně známé, že společnosti přeplatky v žádném případě nevrací tímto způsobem, ale bezhotovostním stykem (složenkami, na účty apod.).

Důležitý apel – jelikož v mnoha případech jsou obětí senioři, určitě by měli jejich blízcí s nimi na veškerá výše uvedená témata hovořit. Je potřeba je neustále upozorňovat na nečisté úmysly některých osob a připojit i pro každého nejjednodušší řešení situace – například, když si senior neví rady, nechť neotevírá a zavolá mobilním telefonem osobě blízké…

 

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 4. prosince 2019

vytisknout  e-mailem