Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Opatření, železniční doprava

Ms kraj: I prevence má smysl... 

Ve druhé polovině dubna realizovali, samozřejmě kromě dalších činností, moravskoslezští policisté akci, při které se zaměřili na protiprávní jednání související se železniční dopravou.

Policisté se zaměřili na několik základních oblastí, primárně na trestnou činnost spočívající v poškozování vlakových souprav takzvaným posprejováním, popsáním či obdobným poškozením. Pozornost však směřovali k odhalení jakékoliv další trestné činnosti. Zaměřili se rovněž na osoby pohybující se v místech železnice, železničních stanic a tak dále.

Několikadenní akce probíhala na vytipovaných místech, zejména v železničních stanicích a depech, v denních i nočních hodinách průřezově v rámci celého Moravskoslezského kraje. V terénu bylo také speciální vozidlo pro zaznamenání případného protiprávního jednání. Někteří policisté byli vzhledem k charakteru akce v civilním oděvu.

Než přejdu k výsledkům akce, dovolím si konstatování, že již samotná přítomnost policistů byla bezesporu prevencí, což splnilo sekundární cíl celé akce. Například taková oblast přecházení přes koleje v místech, kde přecházení není dovoleno - ať již hovoříme o místa na dráze či v obvodu dráhy mimo nádraží, tak i v těchto prostorech při přecházení mimo přístupové cesty vedoucí k nástupištím nebo od nich. Je více než zřejmé, že pohyb v kolejišti je ve vztahu k životu a zdraví riskantním jednáním. Střet s vlakem může mít (a mívá) fatální následky. Takže jakákoliv prevence má smysl…

Z výsledků: Policisté při akci zjistili 11 přestupků spočívajících ve vstupech do kolejiště v místech pro veřejnost nepřístupných. Jednalo se například o dva muže (ve věku 33 a 50 let), kteří měli 18. dubna v podvečer v Bohumíně na Karvinsku bezdůvodně vstoupit do kolejiště. Policisté obvodního oddělení Bohumín věc oznámili pro podezření z přestupku proti zákonu o drahách správnímu orgánu.

Po linii trestní se lze zmínit o jednom v návaznosti na akci souvisejícím případu: Z pokusu přečinu krádeže je podezřelý 52letý muž. V polovině dubna se měl v dopoledních hodinách v Bohumíně pokusit odcizit z odstaveného železničního vozu v něm uložený materiál (součást ventilátoru). Policisté z oddělení hlavní nádraží Ostrava muže na místě zadrželi a ve věci realizují úkony trestního řízení.

por. Mgr. Soňa Štětínská
oddělení tisku, 5. května 2023

Odkazy do noveho okna

vstup do kolejiště

vstup do kolejiště 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem