Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opatření MOTO GP 2008

Vyhodnocení výsledků 

 

     Uplynulé tři dny byly, pro jak pro Policii ČR tak pro strážníky Městské policie Brno, ve znamení rozsáhlých opatření v souvislosti s motocyklovými závody na Masarykově okruhu. Denně byly ve službě stovky policistů a strážníků, kteří dohlíželi na veřejný pořádek, zajišťovali bezpečnost lidí i jejich majetku a starali se o plynulost dopravy, a to nejen v blízkosti Masarykova okruhu, ale rovněž na silnicích a dálnicích v Brně a okolí.

     Z vyhodnocení výsledků, které jsou už nyní k dispozici vyplývá, že opatření bylo připraveno velmi pečlivě. V Brně a v kempech v okolí Masarykova okruhu nezmizela po dobu těchto tří dnů ani jediná motorka. Dva odcizené stroje zaznamenali policisté pouze v okrese Brno – venkov. V obou případech se jednalo o krádeže z komplexů u hotelů, které nebyly bezprostředně v blízkosti kempů ani prostor nepřetržitě monitorovaných policisty. Jednalo se o hotel v Přibyslavicích, kde pachatel násilím překonal oplocení a odcizil motocykl KTM návštěvníka z Rakouska a o hotel v Židlochovicích, kde pachatel násilím překonal zámek vrat do dvora a odsud odcizil motocykl Buell, který patřil majiteli z Holandska.
V souvislosti s Moto GP jsme v kempech a na okolních parkovištích neřešili žádná vloupání do vozidel.


     Z hlediska dopravního opatření vše proběhlo bez větších komplikací. Během všech tří dnů parkovalo na parkovištích v okolí Masarykova okruhu a v kempech celkem přes 23 000 osobních aut, téměř 10 000 motocyklů a přes 130 autobusů. Celková návštěvnost, podle sdělení organizátorů, byla za všechny tři dny celkem 239 371 diváků.


     Dopravní opatření bylo mírně komplikováno sobotním celodenním deštěm, a tak policisté byli nuceni, především v neděli ráno, využít připravenou tzv. mokrou variantu parkování a parkovat část přijíždějících návštěvníků na „staré dálnici“, protože velké parkoviště u Kývalky bylo možno plnit vozidly, z důvodu mokra, jen zčásti. Během asi dvou hodin, kdy počasí začalo přát, plochy vyschly, a tak se i v neděli následně pokračovalo v parkování také na ploše u Kývalky, stejně jak tomu bylo v sobotu.


     Nájezd návštěvníků, jak v sobotu, tak i v neděli, byl poměrně plynulý. V neděli byl stupeň dopravy v okolí Masarykova okruhu na stupni 2-3, na sjezdech z dálnice potom na stupni 4. I přesto, že návštěvníci stáli v kolonách, což je vzhledem k počtu přijíždějících vozidel pochopitelné, kolony plynule „jely“ a vše proběhlo bez komplikací.

     Rozjezd návštěvníků se rovněž obešel bez vážnějších komplikací. V pátek, v sobotu i v neděli jsme zaznamenali po třech dopravních nehodách, které se však obešly bez vážnějších následků. Pouze k jedné z nich došlo v době, kdy byl hustý provoz na dálnici D1 ve směru od nájezdu Kývalka na Brno. Během krátké doby se však podařilo vozidla přemístit do odstavného pruhu. Řidiči ale sledovali poškozená auta u krajnice, zpomalovali, sledovali, co se zde děje, a tak v tomto místě mírně brzdili dopravu.


     Vzhledem k tomu, že policisté měli při sobotních i nedělních nájezdech a rozjezdech návštěvníků k dispozici vrtulník, který snímal a přenášel situaci na silnicích v „přímém přenosu“ do řídícího centra, bylo vše mnohem snadnější a v podstatě bez zbytečných zdržení bylo možno operativně řešit veškeré komplikace, které vyvstaly. Rozhodně právě využití záběrů z vrtulníku v mnohém práci při řízení dopravy usnadnilo a zrychlilo.


     Při kontrolách policisté během tří dnů odhalili 41 řidičů pod vlivem alkoholu, z nichž bylo 12 řešeno jako trestný čin ve zkráceném řízení. Ostatní řešil správní orgán přímo na místě.


     V rámci kraje policisté připravili dopravně bezpečnostní akci, která se zaměřovala především na rozjezdové trasy z motocyklových závodů v Brně. Do akce byly zapojeny okresy Blansko, Břeclav, Hodonín, Znojmo a také dálniční oddělení. Přes čtyři desítky policistů zkontrolovaly téměř pět set vozidel. Asi čtvrtina ze všech kontrolovaných řidičů (120) jela vyšší než povolenou rychlostí, 3 řidiči vyrazili na cesty pod vlivem alkoholu.

 

vytisknout  e-mailem