Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opatření Grand Prix ČR 2016

BRNO: Aktualizované informace k víkendovým závodům.  

Celkové zhodnocení

Od neděle do pondělního ráno jsme přistihli další dva řidiče pod vlivem alkoholu a 2 pod vlivem drog. Celkem to za opatření v rámci Brna a okolí okruhu bylo přistiženo 17 řidičů pod vlivem alkoholu a 6 pod vlivem drog. Jen v  Brně řešili policisté za víkend další tři stovky přestupků v dopravě.

Zaznamenali jsme také desítku krádeží v kempech a na zahradách, ve dvou případech zmizela malá elektrocentrála, jinak šlo o peníze a cennosti. Prověřujeme také možné odcizení dvou malých pitbiků v celkové hodnotě 65 tisíc korun. Na okruhu si také díky obrovské náhodě povšiml jeden návštěvník fotografa s aparátem, který mu někdo odcizil v severních Čechách. Policisté přivolání na místě skutečně zjistili, že přístroj za 100 tisíc korun je evidován v policejní databázi jako kradený.   

Informace z neděle 21.08.2016

18:00

Rozjezd je u konce, proběhl bez závažnějších problémů.

16:30

Dnes parkovalo v okolí okruhu 9 372 osobních aut, 2 736 motorek, 196 karavanů a 81 autobusů. Na dálnici se staly dvě nehody, jednomu motocyklistovi došel benzín.

15:30

Rozjezd je zatím plynulý, na dálnici (185 km ve směru na Prahu)   jej lehce komplikuje dopravní nehoda dvou aut bez zranění.  

14:30

Chystáme dopravní značení na rozjezd. K vozidlům na parkoviště návštěvníky dopraví autobusy MHD. Ze Staré dálnice bude část řidičů směrována na Kníničskou a směrem k nájezdu na D1 na 190 km. Zbytek pojede tamtéž přes Kohoutovice a až v poslední variantě směrem na Veselku. Každopádně žádáme redaktory z rádií, upozorňujte řidiče, ať dbají pokynů policistů. Silnice vytěžujeme na 100 procent a jejich kapacitu zvýšit nedokážeme. Zbytečným vytvářením kolizních situací pak někteří neukáznění řidiči zhoršují už tak náročnou situaci.

11:30

Zřizujeme další provizorní parkoviště na silnici I/23 od Kývalky směrem na Rosice.

10:00

Znovu upozorňujeme všechny přijíždějící od Brna, aby sjížděli na exitu 190. Bohužel řidiči ještě komplikují situaci tím, že se na silnici II/602 otáčejí do protisměru a snaží se dostat k okruhu, kde ale nelze zaparkovat. Jedinou možností tedy zůstává parkování na Staré dálnici. Odtud jezdí kyvadlová doprava dopravního podniku.

8:30

Žádáme řidiče, aby jeli velmi opatrně a při dojíždění do kolon používali varovná světla.

Řidiči příjíždějící od Vídně, Bratislavy a Ostravy budou sjíždět z dálnice už na západním přivaděči, exit 190, přes kruhový objezd na Veselce pak budou směrováni na Starou dálnici. Řidiči přijíždějící od Prahy mohou sjet na Kývalce a po silnici II/602 budou směrováni také na Veselku a Starou dálnici.

7:15

Vzhledem k počasí policisté upozorňují na to, že plán parkování se bude řídit podle mokré varianty. Pro řidiče (kteří nemají povolen vjezd do areálu) to znamená, že budou směrováni na starou dálnici. Odtud je na okruh sveze zdarma linka P městské hromadné dopravy.

Od soboty do nedělního rána jsme zjistili 11 řidičů pod vlivem alkoholu a 3 pod vlivem drog.

Informace ze soboty 20.08.2016

18:00 Rozjezd je u konce, provizorní otevření sjezdu nezpůsobilo na dálnici žádné komplikace, využito bude s největší pravděpodobností i zítra.

16:30

Rozjezd je v plném proudu, plynulý, dálnice na stupni 2.

15:00

Někteří návštěvníci už opouštějí areál. Opatření jsou nachystána na rozjezd. Dnes vyzkoušíme i provizorní otevření nájezdu na D1 ve směru na Prahu na Kývalce. Dnes parkovalo u okruhu 7 500 osobních aut, 2 800 motorek, 190 karavanů a 39 autobusů.

14:00

Sobotní nájezd se obešel bez jakýchkoliv komplikací jak na dálnici, tak na příjezdu k okruhu.

9:00

Nájezd je zatím plynulý, stupeň intenzity provozu na dálnici 1-2.

8:30

Rekordmankou pátečního dne, co se týče alkoholu, byla žena, která v Ostrovačicích nabourala do vozu návštěvníka závodů. Střet se obešel bez zranění, dechová zkouška skončila alarmujícím výsledkem 3,24 promile.

Přes noc policisté přistihli 4 řidiče pod vlivem alkoholu a jednoho pod vlivem drog. Brněnští policisté zastavili šestadvacetiletého občana Velké Británie, který řídil dodávku Ford Transit. Muž vzhledem k hraniční hodnotě 1,07 putoval na odběr krve. Lustrací jsme zjistili, že po něm vyhlásili pátrání kolegové z Rakouska.

Informace z pátku 19.8.2016 16:00

Policisté během dneška neřešili n a komunikacích žádné vážnější události. Kolem 16. hodiny začal rozjezd a i ten situaci na dálnici nijak zásadně nepoznamenal. V okolí okruhu parkovalo dnes zhruba 3 700 aut a 1 000 motorek.

Policistům už několik cizinců nahlásilo krádeže věcí ze stanů a zaparkovaných aut. Znovu apelujeme na všechny návštěvníky, ať nenechávají své cennosti bez dozoru jak ve stanech, tak i v autech.

Strážci zákona zaznamenali také 2 krádeže vozidel, ta zmizela v noci německým fanouškům z centra města. Volkswagen Golf jsme dohledali ukrytý ještě v Brně, na dálnici D2 byl zadržen i pachatel v druhém odcizeném voze Škoda Superb. Případy jsou v šetření, bližší informace zveřejníme pravděpodobně v průběhu příštího týdne.

por. Pavel Šváb, 19.08.2016

Bezpečnostní opatření

Vzhledem k tomu, že na motocyklový víkend do Brna míří mnoho fanoušků, připravuje Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje rozsáhlé bezpečností opatření. Stovky policistů (za celé opatření se přiblížíme číslu 1500 odsloužených směn) budou dohlížet na zajištění veřejného pořádku nejen v kempech a na tribunách, ale také v samotném městě a jeho okolí. Přesto, že policisté budou dělat maximum pro zamezení krádeží z aut či stanů, vyzýváme všechny účastníky k tomu, aby neponechávali cenné věci ve vozidlech a důležité doklady a cennosti měli vždy pod kontrolou. Nejexponovanější parkoviště budeme sledovat pomocí speciálního monitorovacího vozidla. Do terénu vyrazí také policisté na koních a cyklohlídky, které nejlépe ohlídají vjíždění návštěvníků do zakázaných míst. Muže zákona na kolech nově doplní také policejní čtyřkolky.

Oproti minulým letům bude vzhledem k bezpečnostní situaci ve světě nasazeno více kriminalistů a policistů v civilu, posílen bude i monitoring areálu. Policisté budou ve zvýšené míře provádět i pyrotechnické prohlídky areálu. Dohlížet budeme také na bezproblémový průběh bezpečnostních kontrol při vstupu na závodiště, které budou v režii pořadatelů). Přímo v kempech a také v prostoru automotodromu budou zřízeny dočasné policejní služebny, v pohotovosti budou také překladatelé. Samozřejmá je také spolupráce s Městskou policií Brno a Dopravním podnikem města Brna.

 Doprava - Příjezd a odjezd

Pro příjezd do areálu brněnského Masarykova okruhu doporučujeme využít dálnici D1, z níž jsou nejbližší sjezdy exit 182 – Kývalka (pozor, nájezd od Brna na Prahu uzavřen) a exit 178 – Ostrovačice (pozor, sjezd ve směru od Brna na Prahu je uzavřen). Příjezdové cesty k parkovištím a kempům budou vyznačeny dopravním značením. Informace z dopravního značení, ale zejména pokyny policistů a pořadatelů je třeba respektovat, abychom předešli komplikacím v dopravě. Návštěvníkům z Brna a blízkého okolí doporučujeme využít autobusy městské hromadné dopravy. Bližší informace na webu http://www.dpmb.cz  .

Vzhledem k omezení na dálnici u Brna očekáváme nejen ve špičkových dobách (pátek odpoledne, sobota ráno, neděle ráno a odpoledne) velmi silný provoz. Policisté budou na dopravu pochopitelně dohlížet a v případě potřeby ji i řídit. Kapacitu silnic nezvýšíme, ale i za pomoci informací z vrtulníku ji budeme maximálně využívat. Urychleně budeme řešit drobnější nehody a další komplikace. Přesto řidičům doporučujeme, aby počítali se zdržením a zejména na nedělní závody vyrazili ještě s větším předstihem, než je obvyklé. Vyplatí se dostatečná zásoba paliva a nápojů pro osádku. Při dojíždění do kolon nezapomeňte na varovná světla, před zúženími se zbytečně brzy neřaďte do průběžného pruhu. V případě závažnějších komplikací usnadněte policistům a ostatním složkám IZS průjezd k místu nehody vytvořením průjezdního pruhu. Šetříte tak čas sobě i ostatním, zraněným zkrátíte čekání na pomoc. Řiďte s maximální opatrností a ohleduplností, počítejte s chybami druhých a dodržujte bezpečnou vzdálenost. Případným havarovaným vozidlům či stavebním strojům v protisměru nevěnujte svou pozornost, zbytečně nezpomalujte a soustřeďte se výhradně na řízení a situaci před vozidlem. Všichni řidiči i chodci jsou povinni dodržovat pravidla silničního provozu! Řidiči musí dbát i na nulovou toleranci alkoholu a drog při řízení! Na dodržování bezpečnosti v silničním provozu budou spolu s českými policisty dohlížet i hlídky policistů z Rakouska.

Ostatní informace

Všichni návštěvníci, kteří přijedou na motocyklech, budou své stroje parkovat na parkovišti naproti hlavního vstupu (parkoviště „Pod vysokým napětím“) anebo v areálu Střelnice. Návštěvníky čekají bezpečnostní prohlídky při vstupu do areálu. Je zakázáno parkovat na lesních a polních cestách, komplikoval by se tak průjezd vozidel hasičského záchranného sboru. Na místech vyhrazených k parkování je zakázáno kempovat.

Blíže viz http://www.brno-circuit.com

por. Mgr. Pavel Šváb, 17.08. 2016

Odkazy do noveho okna

dohled parkoviště VN

dohled parkoviště VN 

Detailní náhled

policista_rakousko

policista_rakousko 

Detailní náhled

rozjezd parkoviště VN

rozjezd parkoviště VN 

Detailní náhled

rozjezd parkoviště VN_1

rozjezd parkoviště VN_1 

Detailní náhled

stará dálnice

stará dálnice 

Detailní náhled

pyro_prohlídka

pyro_prohlídka 

Detailní náhled

pyro_prohlídka1

pyro_prohlídka1 

Detailní náhled

sil 1 23

sil 1 23 

Detailní náhled

stará dálnice 1

stará dálnice 1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem