Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Opatření Grand Prix ČR 2014

BRNO: Aktualizované info k víkendovým závodům. 

Úterý 19.08. 2014 Závěrečné zhodnocení

Bezpečnostní situace v Brně

Brněnská kriminální policie eviduje okradené Italy, kteří přišli i o lístky na závody. V restauraci si nechali bez dozoru tašku s doklady. Vstupenky však pachatel nejspíš vyhodil, u vstupu na okruh je nikdo neudal (škoda 24 tisíc Kč). V sobotu večer byla v centru města při činu zadržena pachatelka kapesní krádeže.

Bezpečnostní situace v kempech a okolí okruhu

Policisté zaznamenali celkem 6 krádeží (auta, stany, karavan) celková škoda 125 tisíc korun. Jedna krádež se stala i  v soukromé zahradě. Tam zmizely německým návštěvníkům ve stanu odložené kombinézy, které si cenili na 182 tisíc korun.

Návštěvnost

 

pátek

sobota

neděle

celkem

Auta

4 000

7682

12948

24 630

Motorky

1400

2130

3661

7 191

BUSy

6

39

53

98

Karavany

140

184

184

508

diváci dle automotodromu

27265

75118

138312

240 695

Situace v dopravě

Přes vyšší návštěvnost byl nájezd a rozjezd plynulý. Dopravní nehod řešili policisté v Brně celkem 17, na územním odboru Brno-venkov se prokazatelně v souvislosti se závody staly 3 nehody. Nehoda motorky se zraněním v Popůvkách na 30 minut zkomplikovala rozjezd.  Nárazově se tvořily kolony, ale pořád se jelo minimálně na stupni 4 (kritických 30 minut na dálnici při neprůjezdnosti silnice II/602 způsobené právě zmíněnou nehodou). Alkohol u řidičů evidujeme ve 23 případech, drogy ve 13. Jen ve čtyřech případech šlo o cizince (alkohol). Policisté z brněnského dopravního inspektorátu za opatření řešili dalších 293 přestupků v dopravě (pokuty a oznámení), méně závažné skončily pouze domluvou.


Pondělí 18.08.2014

Policisté ukončili opatření v neděli v 18 hodin. Přes větší divácký zájem oproti loňskému roku proběhl rozjezd bez větších komplikací. Jen nehoda, naštěstí bez vážnějšího zranění, způsobila částečné uzavření sjezdů z dálnice a dálnice byla jedinou komunikací (s výjimkou cesty na Žebětín), která musela během 30 minut pojmout nápor aut směřujících od okruhu. Celkem jsme v Brně a okolí od pátečního rána přistihli 23 řidičů pod vlivem alkoholu (z toho se jich 5 bude zodpovídat z trestného činu) a 13 pod vlivem jiných návykových látek. Ve dvou případech návštěvníci přišli o cennosti ponechané ve vozidlech, za víkend jsme také vyjížděli ke dvěma vykradeným stanům. Několik návštěvníků také postrádalo doklady (ztráty, krádež).

por. Pavel Šváb, 18.08.2014

Neděle 17.08.2014

17:50

Nehoda byla "odstraněna", silnice je znovu průjezdná. Auta tak nemusí jet jen přes dálnici a provoz už se stabilizuje.

17:12

V Popůvkách došlo k dopravní nehodě se zraněním. Policisté momentálně přeorganizovávají opatření. Řiďte se jejich aktuálními pokyny. Zhruba v 17:40 by silnice měla být opět průjezdná.

17:00

Většina vozidel už je na dálnici, kde se nárazově tvoří kolony vozidel. Vozidla jedou, provoz kolísá mezi stupněm 3 a 4.

16:00

Rozjezd návštěvníků je zatím plynulý. D1 nápor aut a motorek do této chvíle zvládá bez problémů. Na 178 km jsme uzavřeli výjezd z D1, důvodem je "zjednosměrněná" ulice v Ostrovačicích. Na této komunikaci od okruhu tím pádem mohou odjíždět auta ve dvou pruzích.

14:40

První návštěvníci Masarykova okruhu opouští areál, kolem 15. hodiny začne rozjezd naplno. Dnes v okolí závodiště parkovalo 12 948 osobních aut, 3 661 motorek, 53 autobusů a 184 karavanů. I z těchto oproti loňsku vyšších čísel vyplývá, že nás čeká mimořádně silný a náročný rozjezd. Dnes ráno si vybral kus štěstí v neštěstí fanoušek, který zkolaboval u v kempu Start. Policista v řídícím štábu tak z kolony sanitek mířící zrovna k okruhu jednu poslal přímo na místo a díky včasné práci záchranářů se muže podařilo v nemocnici oživit.

12:00 Přidány letecké fotky - zaplněnost parkoviště Vysoké napětí.

11:00

I když na okruh stále dojíždí další diváci, hlavní nájezd už skončil. Policisté už pomalu připravují opatření na rozjezd, který vypukne po ukončení hlavního závodu.

9:30

Parkovací plochy v Žebětíne jsou zcela zaplněny, motocyklisté rovněž zaplnili parkoviště na Střelnici. Policisté odklání vozidla zejména na parkoviště pod Vysokým napětím. Dbejte jejich pokynů a sledujte proměnné tabule.

8:20

Silnice v bezprostředním okruhu jsou již plně vytíženy, kolony popojíždí už od exitu na dálnici. Policisté urychlují provoz podle aktuální situace, dbejte jejich pokynů a sledujte proměnné tabule.

7:30

Nájezd od dálnice zesílil, stále je však plynulý (stupeň 2). Od pátečního rána jsme přistihli 22 řidičů pod vlivem alkoholu (4 cizinci) a 6 pod vlivem drog.

7:00

První stovky návštěvníků už zaujaly svá místa na tribunách, provoz vozidel kolem okruhu je zatím plynulý.

Sobota 16.08.2014

17:50

Poslední návštěvníci opouští Masarykův okruh. Rozjezd probíhá do těchto chvil bez komplikací.

15:30

Na okruhu a v jeho okolí dnes parkovalo 7 682 osobních aut, 2 130 motocyklů, 39 autobusů a 140 karavanů. Proměnné tabule (i další opatření) jsou již nachystány na rozjezd vozidlem směrem od okruhu.

12:30

Perné dopoledne zažila policejní hlídka na Staré dálnici u křižovatky na Kohoutovice. Nejprve přistihla řidiče (1982) jedoucího pod vlivem drog (marihuana), vzápětí nevěřila vlastním očím, když zastavila taxík obsazený německými fanoušky. Za jeho volantem seděl řidič (1957), který nadýchal 1,4 promile. Při řešení jeho těžko pochopitelného jednání se kolem hlídky prohnal vůz Škoda Superb. Policisté se za ním neprodleně vydali a dostihli jej. Řidič, který si svou jízdou vysoko nad rychlostním limitem doslova řekl o kontrolu, nadýchal 0,39 promile... I jemu jsme zadrželi řidičský průkaz.

9:30

Provoz na dálnici kolem okruhu je plynulý, příjezdové komunikace jsou také bez problémů průjezdné.

8:30

Páteční noc proběhla bez vážnějších incidentů. Celkem jsme přistihli 7 řidičů pod vlivem alkoholu, 2 z nich se budou zodpovídat z trestného činu. Pouze ve dvou případech se jednalo o cizince.

Pátek 15.08.2014

16:30

Podle předběžných odhadů parkovalo v pátek u okruhu téměř tolik vozidel, jako loni v sobotu. Dnes to byly takřka 4 tisíce aut, 1 400 motorek, 140 karavanů a 6 autobusů. Dopravní komplikace byly pouze na avizované části D1, způsobeny byly z větší míry páteční špičkou.

11:00

Situace u okruhu, v Brně i okolí je bez dopravních komplikací. Kolony jsou aktuálně jen na silnici I/52, kde se frézuje vozovka. Doporučujeme místo objet přes Pasohlávky. Směr do Brna mohou osobní auta objet přes obce Iváň, Vranovice a Přibice, opačným směrem  na Vlasatice a Pasohlávky.

por. Pavel Šváb


 

Aktuální informace budou k dispozici od pátku, obecné informace, mapky příjezdu a rozjezdu jsou níže.

Bezpečnostní opatření

Vzhledem k tomu, že na motocyklový víkend do Brna míří mnoho fanoušků, připravuje Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje rozsáhlé bezpečností opatření. Stovky policistů budou dohlížet na zajištění veřejného pořádku nejen v kempech a na tribunách, ale také v samotném městě Brně a jeho okolí. Přesto, že policisté budou dělat maximum pro zamezení krádeží z aut či stanů, vyzýváme všechny účastníky k tomu, aby neponechávali cenné věci ve vozidlech a důležité doklady a cennosti měli vždy pod kontrolou. Nejexponovanější parkoviště budeme sledovat pomocí speciálního monitorovacího vozidla. Do terénu vyrazí také cyklohlídky, které nejlépe ohlídají vjíždění návštěvníků do zakázaných míst.

Na opatření se kromě pořádkových a dopravních policistů podílí také kriminalisté. Přímo v kempech a také v areálu autodromu budou zřízeny dočasné policejní služebny, v pohotovosti budou také překladatelé. Samozřejmá je také spolupráce s Městskou policií Brno a Dopravním podnikem města Brna.
 
Doprava Příjezd a odjezd

Pro příjezd a odjezd od areálu brněnského Masarykova okruhu doporučujeme využít dálnici D1, z níž jsou nejbližší sjezdy exit 182 – Kývalka a exit 178 – Ostrovačice. Příjezdové cesty k parkovištím a kempům budou na místě označeny dopravním značením. Informace z dopravního značení, ale zejména pokyny policistů a pořadatelů je třeba respektovat, abychom předešli komplikacím v dopravě. V souvislosti s předpokládaným zájmem o motocyklové závody, je potřeba, aby řidiči především v době příjezdu a odjezdu byli velmi opatrní a zároveň dostatečně trpěliví.
Návštěvníkům z Brna a blízkého okolí doporučujeme využít autobusy městské hromadné dopravy: linky 400  – Brno, Mendlovo náměstí – Masarykův okruh.
V provozu bude linka X kolem automotodromu. Bližší informace na webu www.dpmb.cz  .

Parkování
Všichni návštěvníci, kteří přijedou na motocyklech, budou své stroje parkovat na parkovišti naproti hlavního vstupu (parkoviště „Pod vysokým napětím“ ) anebo v areálu Střelnice.
Osobní auta bude možno odstavit na parkovištích v okolí areálu, upozorňujeme, že letos nebude možno parkovat na hlavním parkovišti v Žebětíně. Autobusy budou mít vyhrazené samostatné parkoviště vedle hlavní brány. Pro zdravotně postižené řidiče je vyhrazeno speciální parkoviště uvnitř areálu.
 
Ostatní informace 
Všichni řidiči i chodci jsou povinni dodržovat pravidla silničního provozu!
Řidiči musí dbát i na nulovou toleranci alkoholu a drog při řízení! Na dodržování bezpečnosti v silničním provozu budou spolu s českými policisty dohlížet i hlídky policistů z Rakouska.
Je zakázáno parkovat na lesních a polních cestách, komplikoval by se tak průjezd vozidel hasičského záchranného sboru!
Na místech vyhrazených k parkování je zakázáno kempovat!
 
por. Pavel Šváb, 13.08.2014

vytisknout  e-mailem