Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zpravodajství

26. října 2009                                                      

Snadná kořist - klíčky v autě
Chvilka lehkovážnosti rozhodla v pátek ráno o dalším osudu vozu zn. Škoda Felicia Combi zelené barvy. Ten nechal majitel zaparkovaný v jedné z týnišťských provozoven, a to i s klíčky v zapalování. Takto nabídnutou kořist neodmítl neznámý pachatel, který neváhal a za auto ještě připojil vlek poškozeného, rovněž zaparkovaný v areálu. Zloděj, který si s sebou v ukradeném autě odvezl i různé ruční nářadí a spojovací materiál, zmizel neznámo kam. Majiteli kromě šoku způsobil škodu za několik desítek tisíc korun.
21. října 2009
Kamením na vlak
Policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí šetří tři případy vandalismu, které spolu s největší pravděpodobností souvisí. Všechny se odehrály ve stejné části města. V neděli 18.1 0. 2009 kolem čtvrté hodiny odpolední dosud neznámý pachatel kameny rozbil světla dopravního zabezpečovacího zařízení na přejezdu na železniční trati Týniště nad Orlicí – Letohrad. Následujícího dne v pondělí  19. 10. 2009 opět v odpoledních hodinách na stejném místě neznámý pachatel hozeným kamenem poškodil levou část čelního skla po trati projíždějícího motorového vozu. Při této nepochopitelné "zábavě" naštěstí nedošlo k žádnému zranění přepravujících se osob. V úterý 20. 10. 2009 se celá situace z předchozího dne opakovala. Neznámý pachatel opět vhodil kamen na projíždějící motorový vůz a poškodil tak skleněné výplně okna. 
npor. Zdeněk Šimon
7. října 2009                                                     
Ajax v místní základní škole
Policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí spolu s kolegy z rychnovské Preventivně informační skupiny navštívili děti ze Základní školy Týniště nad Orlicí. Žákům a žákyním třetích tříd přinesli "Ajaxův zápisník".
10. září 2009                                                
"Začni myslet ! Jinak zaplatí jiní."
Zpravodajský portál "Orlický.net" ve spolupráci s rychnovskou policií vytvořil shot "Začni myslet ! Jinak zaplatí jiní." Reaguje v něm na několik tragických dopravních nehod, které se během letošního roku staly na rychnovských silnicích a při kterých byli obětmi či podezřelými mladí řidiči krátce po dovršení plnoletosti. Shot byl promítnut i na veřejné projekci 51. ročníku přehlídky amatérských filmů "Rychnovská osmička", kde ho vidělo 1366 diváků. Dalších 500 diváků shot shlédlo prostřednictvím internetu. Shot nabídne Preventivně informační skupina PČR Rychnov nad Kněžnou všem základním a středním školám i autoškolám Rychnovska jako další možný tématický preventivní materiál.
7. září 2009                                                     
Neukáznění řidiči na Týnišťsku
Hned dva nezodpovědní řidiči neunikli policistům, sloužícím o tomto víkendu. V pátek v pravé poledne skončila jízda pro muže z Jihlavy, který má vysloven zákaz řízení všech motorových vozidel. V sobotních ranních hodinách policejní hlídka pomohla najít cestu  muži pod vlivem alkoholu. 
1. září 2009                                                         
Zebra na Rychnovsku
Nejen dozorem na přechodu pro chodce v Lípě nad Orlicí zajišťovali policisté bezpečnost nejmenším chodcům v tradiční dopravně preventivní akci "Zebra se za Tebe nerozhlédne."
31. srpna 2009
Pestrá víkendová služba
"Akční" službu si tentokráte prožili policisté sloužící o tomto víkendu. Už v noci ze soboty na neděli se jim podařil na místě zdárně objasnit trestní čin krádeže
Nedělní podvečer původně věnovaný nákupům se pobytem na našem oddělení značně protáhl dvojici "povedených" zákazníků.  Uzeninu za více než 1600 korun se pokusila bez placení odnést z jednoho místního obchodu žena ve své kabelce. Nedělní  večeře zdarma se obviněné nakonec značně prodražila. Ve stejném obchodě téměř ve stejnou dobu přistihla ostraha prodejny i dalšího podezřelého. Muž z Náchodska, který přišel "nakupovat" spolu se zajištěnou ženou, má zřejmě kladný vztah k drogistickému zboží. Odnést bez placení si muž chtěl více než dvě desítky kusů různých sprchových gelů za téměř dva tisíce korun. Přehnaný zájem o kosmetiku se mu ale nevyplatil. Vzhledem k tomu, že krádeže se dopustil přesto, že rozsudkem Okresního soudu v Náchodě z roku 2007 byl mimo jiné odsouzen pro trestný čin krádeže, šetří policisté tuto událost jako trestný čin.
Ve stejný den ještě policisté šetřili odpolední požár truhlíku na parapetovém okně. Zahoření plastové nádoby se zeminou, které neznámo jak způsobil  neznámý pachatel,  se podepsalo i na vzhledu dřevěného okna jednoho z panelových domů ve městě. Škoda je odhadnuta na více než tři tisíce korun.
npor. Ladislav Paulovič
28. srpna 2009 
Jedno kolo mu nestačilo
Policisté šetří další vloupání s následnou krádeží jízdních kol v Týništi nad Orlicí. Tentokrát se jedná o vloupání do kolárny činžovního domu. Pachatele před krádeží dvou jízdních kol nezastavila ani mříž, kterou byly zabezpečeny vstupní dveře kolárny.
npor. Zdeněk Šimon

21. srpna 2009 

Pátrací akce
Policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí se ve čtvrtek zúčastnili úspěšné celodenní pátrací akce.
19. srpna 2009
Mobilní telefony v kurzu
Hned tři oznámení o krádežích mobilních telefonů přijali policisté dne 18.8.2009. Mobily lapkové poškozeným odcizili při různých příležitostech - na místním koupališti, před domem a v posledním případě v restauraci.
Povedený zájemce o byt
Prodávající uvěřil zájemci o koupi bytu a umožnil mu v něm  přebývat ještě před vlastní koupí. Ten se mu za to odvděčil tak, že mu z bytu odcizil jeho věci.
npor. Zdeněk Šimon
17. srpna 2009

Spolupráce s Městskou policií Týniště nad Orlicí 
Jeden z mnoha příkladů úspěšné spolupráce místních policistů se strážníky z uplynulého víkendu.

13. srpna 2009
Začalo to přestupkem
V úterý  11.8.2009 v brzkých ranních hodinách řešili policisté přestupek proti občanskému soužití v obci Borohrádek. Po prošetření oznámení na místě zjistili, že muž, který napadl svého kamaráda, je celostátně hledaný pro majetkovou trestnou činnost na okrese Plzeň. Z tohoto důvodu byl zadržen a jelikož byl v podnapilém stavu, byl předán na Protialkoholní záchytnou stanici v Hradci Králové. Až po vystřízlivění se muž musel svěřit policii ze svých prohřešků z minulosti.
npor. Ladislav Paulovič 
12. srpna 2009
Jak si krizi ulehčit
Dne 11.8.2009 naše obvodní oddělení započalo prošetřovat krádež elektrické energie v obci Lično. Pracovníci energetické firmy zjistili, že jejich bývalý zákazník se na několik týdnů neoprávněně připojil do elektrické sítě poté, co byl odpojen z důvodu neplacení.
npor. Ladislav Paulovič
5. srpna 2009 
Úspěšný víkend
O  víkendu 1 - 2. 8. 2009 policisté Obvodního oddělení policie Týniště nad Orlicí vypátrali dvě osoby v celostátním pátrání. V prvním případě se jednalo o pohřešovanou nezletilou dívku z Blanska, která utekla z domova. Ve druhém případě byla vypátrána žena, kterou pohřešoval manžel. Obě se vrátily zdravé ke svým rodinám.
npor. Ladislav Paulovič
1. srpna 2009
Krádeže  z vozidel
Dne 30.7.2009 využil neznámý pachatel situace,  kdy majitel vozidla Škoda Octavia  opustil svůj automobil z důvodu obědu v místní restauraci.  V této době   po rozbití okna odcizil z vozidla zde ponechaný fotoaparát a měřící přístroj. Majitele vozidla přišel oběd na cca 50.000 Kč.
Dne 31.7.2009 oznámil občan Týniště nad Orlicí, že mu byla odcizena peněženka s platební kartou, a to z nezajištěného vozidla, které parkoval u svého domu. Neznámý pachatel si touto platební kartou obstaral finanční obnos ve výši 40.000 Kč.
npor. Ladislav Paulovič
23. července 2009
Pomáhat a chránit - policista zachránil muži v bezvědomí život
Stěžejní heslo Policie ČR doslova naplnil  policista Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí praporčík Marek Fabián. Při svém návratu domů ze služby ve středu 8. dubna 2009 pomohl muži v bezvědomí, ležícímu na kraji frekventované silnice č. I/11 v Lípě nad Orlicí. Bezvládnému muži, jehož sužovaly křeče, poskytl neprodleně první pomoc a poté ihned telefonicky přivolal lékařskou pomoc. Podle lékaře Rychlé záchranné služby, který se s posádkou vozu dostavil na místo, policista dusícímu se muži, kterému uvolnil dýchací cesty a poté jej položil do stabilizované polohy, zcela jistě svým rychlým a správným zásahem zachránil život. Praporčík Marek Fabián zároveň bezprostředně po zásahu kontaktoval i další složky Integrovaného záchranného systému, aby zajistil bezpečnost nejen nemocného muže, ale i dalších účastníků pomoci a silničního provozu na této frekventované trase.
Vedení rychnovské Policie ČR, které se o tomto skutku dozvědělo s časovým odstupem, navrhlo praporčíka Marka Fabiána na služební medaili „Za statečnost“.
por. Mgr. Alena Kacálková
22. července 2009

Z policejního zápisníku ...
Příznivé počasí přeje sušení sena a dalším drobným zemědělským pracem. Využít ho bude chtít zřejmě i poberta, který z volně přístupného skladu v obci Lípa nad Orlicí odcizil v noci ze středy na čtvrtek dva křovinořezy a motorovou pilu.
Cyklistika je moderním a masovým sportem. Tohoto tvrzení se zřejmě držel i neznámý vyznavač tohoto sportu. Svůj „bicykl“ si však opatřil nezákonným způsobem, když jej odcizil při vloupání do kolárny bytového domu  v Týništi nad Orlicí v ranních hodinách dne 21.7.2009.
npor. Zdeněk Šimon

15. května 2009
Terčem podvodníků senioři
Pozor na falešné prodejce, zaměstnance nejrůznějších firem a žadatele o pomoc v nouzi. Nejen po Rychnovsku se pohybují cyničtí profesionální podvodníci, jejichž drzost a bezcitnost nezná mezí. Neberte na lehkou váhu následující varování.
por. Mgr. Alena Kacálková
20. dubna 2009
Naši policisté v Ústí nad Labem
Klid a pořádek v severočeském městě, do kterého se v sobotu 18. dubna 2009  sjely stovky pravicových extremistů, zajišťovali i policisté z Východočeského kraje. Mezi 1400 policisty, z nichž téměř tisícovka byli těžkooděnci a příslušníci zásahových jednotek, byli i policisté z Rychnovska. Spolu s ostatními svůj úkol - zajistit bezpečnost ve městě - splnili. Fotogalerie zde.

16. dubna 2009

Motorkáři  na silnicích
Nepřispívejte do smutné statistiky nehodovosti, která nás v počtu dopravních nehod motorkářů řadí mezi nejhorší země v Evropě. Raději si pozorně přečtěte rady motorkářům a před jízdnou i během jízdy na ně nezapomeňte.
14. dubna 2009
Spolupráce s Městskou policií má své výsledky 
O tom, že spolupráce mezi policisty Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí a strážníky Městské policie nese své ovoce, svědčí už nespočet zaevidovaných případů. Další v pořadí mohli muži zákona společně zadokumentovat o velikonočním víkendu. Hodinu po půlnoci si za volant pod vlivem alkoholu sedl dvaadvacetiletý mladík. Daleko naštěstí nedojel, jízdu mu přerušila hlídka Městské policie Týniště nad Orlicí. U řidiče vozu zn. Fiat strážníci naměřili 1.21 promile alkoholu v dechu. Muž se podrobil i lékařskému vyšetření. Podezření  z trestného činu ohrožení  pod vlivem návykové látky šetří policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí ve zkráceném přípravném řízení. Už teď je jasné, že noční nezodpovědná jízda se mladíkovi rozhodně nevyplatí.
por. Mgr. Alena Kacálková
8. dubna 2009
Dva školáci bez mobilů
Hned dva přestupky proti majetku šetřili policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí. Neznámý pachatel ukradl mobilní telefony dvěma žákům základní školy. K první krádeži došlo už v pátek na autobusové zastávce. Zloděj ukradl telefon z volně přístupné kapsy batohu. Druhý telefon zmizel v pondělí z volně uložené tašce v místní škole. 
Policie ČR opakovaně varuje – nenechávejte své peníze, doklady, klíče a další cenné předměty volně položené bez dozoru. Lapkové dokáží zkušeně a bleskurychle využít vašeho momentu nepozornosti. I proto si s sebou berte vždy jen tolik peněz, kolik budete skutečně potřebovat. Osobní doklady neukládejte do peněženky společně s penězi, mějte je raději uloženy ve zvláštním pouzdře mimo peněženku.
npor. Ladislav Paulovič
6. dubna 2009
Bujará oslava pěkného počasí ?
Policisté se při své službě nezřídka setkávají s občany, kteří pod vlivem alkoholu mají nestandardní chování, při kterém například mohou ublížit ostatním nebo sobě samým.  K jednomu takovému případu vyjížděla naše hlídka v pátek navečer. Na linku 158 nahlásil řidič projíždějící náměstím, že se na místní komunikaci motá nějaký muž se psem a že má strach o jeho zdraví. Víkend za dveřmi a pěkné počasí chtěl možná oslavit mladý muž z Týnišťska. Jeho páteční večerní vycházka ale nedopadla ideálně. Hlídka policistů muže na místě bez problému našla. Opilý třiadvacetiletý mladík s volně pobíhajícím psem ale neměl přílišnou chuť s muži zákona spolupracovat. Spolu s 1.61 promile alkoholu v dechu, které muži zákona u mladíka orientační zkouškou naměřili, si tak podnapilý muž domů odnesl ještě přestupek proti bezpečnosti a plynulosti na pozemní komunikaci a přestupek proti veřejnému pořádku.
npor. Ladislav Paulovič
5. dubna 2009
Nález munice se šťastným koncem
Méně obvyklý výjezd abslolvovala hlídka policistů, sloužící první dubnovou neděli tohoto roku. Muž volající v neděli před polednem na linku 158 operačnímu důstojníkovi oznámil, že při stavebních pracích v hospodářském objektu v obci Křivice našel dva kusy munice. Policisté, kteří spolu s hasiči na místo neprodleně dorazili,  nález uvedených předmětů potvrdili. Proto byl do Křivic přivolán specialista – pyrotechnik, který munici zajistil a odvezl. Dalším šetřením pak bylo zjištěno, že se jednalo o dva dělostřelecké granáty pravděpodobně z 2. světové války a že munice byla neškodná. Při oznámení nálezu a následném zásahu pyrotechnika k žádnému zranění osob ani poškození majetku nedošlo.
npor. Ladislav Paulovič
2. dubna 2009
Nevydařená aprílová jízda
Policejní hlídce neunikl ve středu krátce po půl páté odpoledne řidič, projíždějící Týništěm nad Orlicí. Dvaadvacetiletý muž sedící za volantem vozu zn. Škoda Forman hned po zastavení policistům hlásil, že nevlastní řidičský průkaz. Policisté po prověření sdělené skutečnosti ne-řidiči oznámili podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. Mladíkovi, který se toužil projet automobilem,  se desetiminutová aprílová jízda s volantem v ruce nevyplatila. Věc bude řešena ve zkráceném přípravném řízení.
npor. Ladislav Paulovič
26. března 2009
Úspěšný týden
Ve středu 25. března zajistili policistého našeho oddělení dva muže, podezřelé z krádeže. Ti se měli v pondělí 16. března 2009 vloupat do pokladny místní dopravní společnosti. Celou hotovost, která čítala několik tisícovek korun, stačili oba muži z Rychnovska během devíti dnů utratit. Se zpožděním teď mohou přemýšlet, zda-li jim tato krátkodobá "zábava" stála za dlouhodobé následky.
Našim policistům se také při jedné ze služeb tohoto týdne podařilo zadržet o
sobu v celostátním pátrání. Třicetiletý muž z Plzeňska, po němž vyhlásili rokycanští policisté pátrání minulý čtvrtek, se zřejmě domníval, že je v našem teritoriu v bezpečí, a tak se ani příliš neskrýval. Hlídka muže objevila  před pátou hodinou ranní v jednom baru v Borohrádku a pro celostatně pátraného muže zábava záhy skončila.
npor. Ladislav Paulovič
23. března 2009
Zloděje lákalo nejen nářadí
V noci z pátku na sobotu došlo ke krádeži v jednom výrobního objektu na Borohrádecku. Zloděj se vloupal do areálu firmy a z jejich skladů ukradl různé druhy elektrického nářadí. Po vykopnutí dveří si "prohlédl" i kancelář podniku. Majitelům svoji nezákonnou návštěvou způsobil škodu téměř 70.000 korun.  V noci z neděle na pondělí si zase jeden lapka odnesl z nočního klubu v Týništi nad Orlicí dámský batůžek s peněženkou, osobními doklady a finanční hotovostí. Majitelce, která měla rázem po zábavě, způsobil škodu přes 500 korun a přivodil spoustu dalších zbytečných starostí. O víkendu policisté šetřili i rozbité okno, na které „šprýmař“ použil ocelovou kuličku, vystřelenou pravděpodobně prakem.
npor. Ladislav Paulovič
18. března 2009
Krádež na nádraží
Pondělní dopoledne 16.3.2009  si pro své nezákonné počínání vybral neznámý pachatel v Týništi nad Orlicí. Lapka  využil nepřítomnosti pokladní na nádraží  a po vypáčení výdejního okénka odcizil vzniklým otvorem z pokladny finanční hotovost ve výši 30 tisíc korun.
npor. Ladislav Paulovič
11. března 2009
Úspěšná služba
Policisté v Týništi nad Orlicí sdělili podezření z trestného činu krádeže osmadvacetiletému muži. Ten si při ukončení nájmu v domě v obci Ostašovice na cestu přibalil i věci majitele nemovitosti v hodnotě 13.000 Kč. Hlídkou obvodního oddělení byl v obci Borohrádek přistižen při řízení osobního automobilu bez řidičského oprávnění mladík z Holic v Čechách. Svým jednáním si zkomplikoval úspěšné vykonání závěrečné zkoušky k získání řidičského oprávnění, kterou měl vykonat právě tento týden.
npor. Ladislav Paulovič
3. března 2009
Vykradená auta na Týnišťsku
Během víkendu došlo v katastru Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí k vloupání do 3 motorových vozidel. Dvě z nich šetřili policisté v obci Albrechtice nad Orlicí, třetí případ byl spáchán v Týništi nad Orlicí. Neznámý pachatel si kromě jiného z poškozených automobilů odnesl autorádio, peněženku, mobil a další věci ve vozech volně ponechané.
Neberte na lehkou váhu stálá varovaní Policie ČR – neodkládejte a neponechávejte ve svém voze bez dozoru zbytečně žádné cenné předměty ani osobní doklady. Automobil není výkladní skříň – věci v něm uložené a viditelné přitahují lapky a nenechavce. I když budete mít cennosti uloženy v zavazadlovém prostoru auta, není žádná záruka, že vám je zloděj neukradne. Automobil není trezor, pokud v něm zbytečně své cennosti ponecháte, sami zbytečně zvyšujete riziko vykradení svého vozu.
npor. Ladislav Paulovič
25. února 2009

Orion - Hvězdná soutěž 2009
Upozornění pro občany
Do druhé poloviny zanedlouho vstoupí občanům známá a oblíbená soutěž ORION. Hvězná soutěž 2009 byla zahájena  2. února 2009  a skončí 27. března 2009. Lze očekávat, že se do ní jako každoročně zapojí široká veřejnost. V uvedeném období se bude v rámci soutěže pohybovat po území České republiky speciální tým, který bude navštěvovat domácnosti označené symbolem soutěže.
Zkušenosti z minulých let ukazují, že této situace bohužel zneužívají různí podvodníci. Ti využívají důvěřivosti osob, především seniorů a pod záminkou výhry od Orionu vnikají do domácností, kde se dopouštějí krádeží, převážně peněz.

Zásady, které vám pomohou rozlišit oficiální tým ORION od podvodníků:
1/      Návštěva týmu ORION probíhá pouze v pracovních dnech od 17:00 do 21:00, nikdy ne o víkendu.
2/      Výhra je vždy upravena písemnou formou a finanční prostředky v každém případě předány prostřednictvím bankovního převodu.
3/      Oficiální ORION tým bude v termínu od 2. do 27. února 2009 čtyřčlenný , v termínu od 2. do 27. března 2009 dvoučlenný, oblečení   modré barvy s logem Orion.
4/      Tým zásadně používá vozidlo Opel modré barvy s výrazným označením loga Orion a symboly hry Orion - Hvězdná soutěž.
5/      Členy týmu doprovází moderátor Michal Jagelka.
6/      V případě pochybností o totožnosti týmu je možné ověření na tel. 607 939 937.
7/      V případě podezření z jakéhokoliv pokusu podvodného jednání kontaktujte okamžitě Policii ČR.
 
Pokud budete dodržovat výše uvedené zásady opatrnosti,  osobám, které zneužívají legendu o výhře v soutěži ORION, podstatně ztížíte páchání jejich trestné činnosti.
por. Mgr. Alena Kacálková
20. února 2009
Auto není trezor
Na Obvodní oddělení Týniště nad Orlicí přišel v úterních večerních hodinách nahlásit majitel vozu zn. Škoda Octavia Combi krádež. Právě  do jeho uzamčeného vozidla, zaparkovaného  v zastavěné části se vloupal neznámý pachatel. Do auta se zloděj dostal předními dveřmi, které rozbil a z jejich postranní přihrádky ukradl pánskou peněženku. V té měl řidič kromě finanční hotovosti uloženy i osobní doklady a platební karty. Majiteli vznikla škoda 8.500 korun.
Policie ČR opakovaně nabádá všechny občany – nepleťte si auto s trezorem. Neodkládejte a neponechávejte ve svém voze bez dozoru zbytečně žádné cenné předměty ani osobní doklady. Automobil není výkladní skříň – věci v něm uložené a viditelné přitahují lapky a nenechavce. I když budete mít cennosti uloženy v zavazadlovém prostoru auta, není žádná záruka, že vám je zloděj neukradne.
npor. Zdeněk Šimon
18. února 2009
Smutný případ 
Dne 17. 2. 2009 v 06.00 hodin oznámil vrátný jednoho podniku v obci Rašovice, že na lesní cestě mezi obcemi Rašovice a Lípa nad Orlicí našli kolemjdoucí podchlazenou neznámou ženu. Tuto skutečnost vyjela prověřit hlídka Obvodního oddělení PČR Týniště nad Orlicí. Žena byla nalezena přibližně 300 metrů od vrátnice podniku. V době přijezdu policie byla už na místě i Rychlá záchranná služba Opočno, jejíž lékařka policejní hlídce sdělila, že ženu odvážejí do nemocnice v Rychnově nad Kněnžou v silně podchlazeném stavu a ve stádiu značné opilosti. V ženě byla ztotožněna místní občanka obce Rašovice, která bohužel v ranních hodinách v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou zemřela.
npor. Ladislav Paulovič

 


 

 

vytisknout  e-mailem