Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zajímavosti

Svoboda nad Úpou v ziměSvoboda nad Úpou v zimě

Svoboda nad Úpou je původně hornické město a dnes vyhledávané rekreační středisko jak zimní, tak i letní turistiky. Město se rozkládá jak jeho název napovídá podél toku řeky Úpy a pod východními vrcholky Krkonoš.
Svoboda nad Úpou leží východním směrem od Janskýh Lázní a severozápadním směrem od Trutnova. Město je označováno jako výchozí místo do východní části Krkonoš a je součástí Krakonošova království. Svobodou nad Úpou prochází silnice spojující Trutnov a Pec pod Sněžkou, ale i železniční trať vedoucí z Trutnova.

Mateřská škola ve Svobodě nad ÚpouMateřská škola ve Svobodě nad Úpou
Pohled do historie
Podle pověsti byla Svoboda založena v roce 1009 Petrem Hostolovským. Z roku 1241 pocházejí první nepodložené zmínky o těžbě zlata a stříbra v okolí obce. První zmínka o Svobodě je z roku 1377 a obec byla součástí majetku vlčického panství. Počátkem 16. století jsou majiteli tohoto panství Zilvárové z Pilníkova. První doložená písemná zmínka o obci je z roku 1546, kdy byla hornická obec Svoboda povýšena na městečko s výsadami horního města. V 16. století je v okolí městečka řada dolů na těžbu drahých kovů  zlata a stříbra. Městečko bylo majetkem vlčického panství do roku 1848. V roce 1580 bylo městečko povýšeno na horní město. S povýšením Svobody na město souvisel i rozvoj řemesel ve městě a rozkvět obchodu, byly zakládány řemeslné cechy. V 17. století nastal útlum v těžbě nerostů. V 19. století se ve městě začal rozvíjet průmysl, byla tu v roce 1819 postavena papírna, kde se vyráběl cigaretový papír. Již počátkem 20. století se ve Svobodě nad Úpou začala rozvíjet turistika a to díky vybudování železniční trati.

Zajímavosti a informace
Ve městě se každoročně konají Rudolfovy slavnosti oslavující povýšení Svobody nad Úpou na město. Součástí slavností je vystoupení šermířské skupiny, folklórní vystoupení, ukázka uměleckých řemesel a jiné další akce.
Svoboda nad Úpou nabízí široké sportovní vyžití pro své návštěvníky. Z města jezdí do celé oblasti cyklobusy a v zimě skibusy. Ve Svobodě najdeme i půjčovnu sportovních potřeb, půjčit si můžete jak kola, tak lyže, ale také koloběžky. V nedalekých Jánských lázních je krytý bazén a u obce Mladé Buky je golfové hřiště.
V centru města jsou pěkné měšťanské klasicistní domy a roubené chalupy. Dominantou Svobody je pozdně barokní kostel svatého Jana Nepomuckého postavený v roce 1777. V roce 1836 byla ke kostelu přistavěna věž. Náměstí zdobí barokní sousoší panny Marie se svatým Floriánem a Antonínem z 18. století.
Kolonáda Jánské Lázně.jpg Kolonáda Jánské Lázně


Nesmíme však zapomenout ani na město Janské Lázně - světoznámé lázeňské město a zároveň druhé nejlépe hodnocené lyžařské středisko v ČR se rozkládá na úpatí Černé hory (1299 m n. m). Na její vrcholek je vyvedena přímo z města kabinová lanová dráha. Nově vybudované lanovky, vleky i běžecké lyžařské trati pomohly městu, aby se stalo špičkovým sportovním a rekreačním střediskem. Největší lákadlo v zimním období představuje Skiareál s celkovou délkou tratí 11 km. Na výběr je několik obtížností od cvičných svahů po náročné sjezdové tratě. Upravováno je také přibližně 50 km běžkařských tratí. Pro sáňkaře je připravena 3,5 km dlouhá „Černohorská sáňkařská cesta“. V letním období je pro návštěvníky připraveno několik značených turistických tras a cyklotras.

 

vytisknout  e-mailem