Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Slovo úvodem

Vážení občané,
vítáme Vás na stránkách Policie České republiky, Obvodního oddělení Dobruška. 
Chtěli bychom Vás na těchto stránkách informovat o výsledcích své práce a činnosti, prezentovat svou práci a v neposlední řadě se podělit o úspěchy a dobré výsledky, ale i o problémy, které se nám nedaří řešit vždy k prospěchu všech.
Rovněž tak bychom chtěli na těchto stránkách informovat širokou veřejnost o případech spáchané nebo prošetřované trestné činnosti či přestupkového jednání, či dalších událostí, u kterých zakročujeme, a to v rámci celého služebního obvodu zdejšího oddělení ( s ohledem na možnost zveřejňování údajů tak, aby nedošlo k narušení průběhu šetření nebo úniku citlivých dat).
Touto formou bychom rádi zlepšili i spolupráci jak s občany, tak organizacemi v řešení úkolů, které jsou na Policii České republiky kladeny. K tomuto účelu byla zřízena v rámci Policie České republiky internetová schránka našeho oddělení, na kterou může kdokoli zaslat připomínky, podněty či žádosti jak o pomoc, tak i návrhy na případné zlepšení naší práce.
Internetová adresa - rkoopdobr@mvcr.cz

komisař npor. Vlastimil Branda
vedoucí oddělení 

Náměstí F.L.Věka - foto P. BednářNáměstí F.L.Věka - foto P. Bednář
Rodný dům F.L. Věka - foto P.BednářRodný dům F.L. Věka - foto P.Bednář

DOBRUŠKA
 
Město Dobruška je označované za jednu z nejkrásnějších vstupních bran do Orlických hor. Město bylo i známou křižovatkou starých obchodních cest. Nejstarší písemná zpráva o Dobrušce jako o městě pochází již z roku 1320. Od 16. století se město stalo hospodářským centrem rozkvétajícího východočeského dominia Trčků z Lípy.

Ve století 19. se na Dobrušsku vytvořilo jedno z regionálních ohnisek národního obrození, což dokládá i stálá expozice v rodném domku Františka Vladislava Heka, proslaveného spisovatelem Aloisem Jiráskem v románu "F. L. Věk". Dominantou města je jednoznačně renesanční radnice na náměstí F. L. Věka, v jejichž reprezentačních prostorách si návštěvníci můžou prohlédnout vzácné prvotiny světově proslulého malíře Františka Kupky, který v Dobrušce prožil své dětství a mládí. Romantickou dominantou za hranicemi města, která podtrhuje malebný pohled na Orlické hory, je renesanční kostel sv. Ducha.
Dobrušské muzeum – nacházející se na Šubertově náměstí poblíž budovy Policie ČR - se pyšní kromě expozice věnované historii místní židovské komunity mikví (rituální očistná lázeň), jedinou památkou svého druhu přístupnou v České republice. Zachován zůstal i místní židovský hřbitov. Součástí muzea je i Laichterův domek se stálou expozicí a galerií.
A při návštěvě Dobrušky bychom neměli zapomenout ani na prohlídku děkanského kostela sv. Václava.
por. Mgr. Alena Kacálková
 

vytisknout  e-mailem