Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Online bezpečnost pro žáky základních škol

Praha venkov – ZÁPAD – Říjen byl ve znamení prevence v kyberprostoru pro základní školy. 

Říjen jako Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti byl ve znamení prevence v kyberprostoru na základních školách na Praze – západ. I letos jsme se zapojili do každoročně probíhající osvětové kampaně s cílem propagovat a posílit kybernetickou bezpečnost a zvýšit povědomí o všech nástrahách, které v kyberprostoru číhají. Ministerstvo vnitra vydalo brožuru s 10 základními pravidly, jak se chovat na sociálních sítích, čeho se na sítích vyvarovat aj.

Na základních školách proběhlo několik besed pro 2. stupeň, zejména v Mníšku pod Brdy, Velkých Přílepech a Libčicích nad Vltavou. Cílem bylo ukázat dětem na vybraných případech způsoby, jakým internetoví predátoři oslovují své potenciální oběti, jak s nimi manipulují a jakých veřejně dostupných informací využívají. Zároveň dětem byla dána i doporučení, na koho se obrátit a hlavně jakých rizikových ukazatelů si při komunikaci s osobou na internetu všímat.

Na hrozbu kyberprostoru u dětí však hledíme nejen z pohledu oběti či svědka, ale také potencionálních pachatelů, kterými se mohou lehce stát, mnohdy i nevědomky. Z tohoto důvodu je při besedách také zmiňována odpovědnost osob mladších 15 let, ale i trestně právní odpovědnost mladistvých. Z vlastních zkušeností víme, že právě nevědomost vede k problémům, kterých mohou děti později litovat. Proto věříme, že již předané informace děti zaujaly a rozšíří jim obzor v dalším jednání a rozhodování v jejich životě.

Prevenci k online prostoru se věnujeme nejen během Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti, ale celoročně, se zaměřením na aktuální problémy formou besed ve školách, ale i setkání s veřejností. Nově se budeme účastnit i tzv. „kavárniček“ formou setkání rodičů se zástupci škol a budeme na nich besedovat aktuální témata týkající se dětí a prevence, a to nejen v kyberprostoru.
 

por. Mgr. Mgr. Anna Štisová, MBA
Územní odbor Praha venkov – Západ
13. listopadu 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem