Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Olomoucký Toxi tým v akci

OLOMOUC - V rukou kriminalistů skončili 4 lidé 

V průběhu tohoto týdne realizovali kriminalisté TOXI týmu územního odboru Olomouc, na základě dlouhodobě rozpracované operativní činnosti, další případ na úseku drog. Výsledkem je zadržení 24leté ženy z Olomoucka a její následné obvinění ze spáchání přečinů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými látkami a psychotropními látkami a s jedy a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Realizace proběhla v pondělí 4. listopadu 2019, kdy byla žena zadržena (na základě přechozího souhlasu se zadržením, vydaného státním zástupcem) v Olomouci. V době zadržení u sebe měla dealerový sáček s bílou krystalickou látkou, obsahující metamfetamin a sáčky se sušenou rostlinnou hmotou. Tyto věci dobrovolně policistům vydala. Zajištěné věci byly zaslány na odborné pracoviště k provedení expertiz. Jak kriminalisté zjistili, žena si měla minimálně od roku 2014 opatřovat od blíže nezjištěných osob psychotropní látku metamfetamin, tzv. pervitin, a tuto dále distribuovat na Olomoucku dalším zájemcům, ať už zdarma či za úplatu, a to v různých dávkách a množství.  Mezi její zájemce patřili muži i ženy. I ona sama je uživatelkou drogy. Na základě důkladného vyhodnocení všech pokladů zahájil v úterý, 5. listopadu 2019, policejní komisař trestní stíhání 24leté ženy, jakožto obviněné ze spáchání přečinů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými látkami a psychotropními látkami a s jedy a přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. Za ty jí, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi. Trestní stíhání obviněné je vedeno na svobodě.

Nejedná se o jediný případ, který realizoval olomoucký TOXI tým v průběhu uplynulých dnů. Během víkendu realizovali kriminalisté hned tři případy, týkající se neoprávněného držení omamných a psychotropních látek. V jejich síti tak uvízli dva muži ve věku 33 a 26let, a žena ve věku 18let. V prvním případě se jednalo 33letého muže z Olomoucka, který u sebe neoprávněně přechovával více než 100g sušené rostlinné hmoty. Tuto policistům dobrovolně vydal. Zajištěná hmota byla zaslána na odborné pracoviště k provedení expertiz. Muž je tak nyní podezřelý z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu.

Ve druhém případě se jednalo o 26letého muže z Olomoucka, který ve vozidle, které mělo v sobotu 2. 11. 2019, dopravní nehodu na Olomoucku, přechovával několik desítek gramů sušené rostlinné hmoty. I on je nyní podezřelý z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu. V této věci si již od kriminalistů, ve zkráceném přípravném řízení, vyslechl sdělení podezření. V případě prokázání viny a odsouzení mu, mimo jiné, hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. I v tomto případě byla sušená rostlinná hmota zajištěna a byla zaslána na odborné pracoviště k provedení expertiz.

V posledním případě se jednalo o 18letou ženu ze Zlínského kraje, která u sebe, na teritoriu města Olomouce, přechovávala sušenou rostlinnou hmotu, metamfetamin i malé množství hašiše.  I v tomto případě byly zajištěné látky zaslány na odborné pracoviště k provedení expertiz. Mladá žena je nyní podezřelá z přečinu přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, za který jí, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí, mimo jiné, trest odnětí svobody až na jeden rok.

por. Mgr. Irena Urbánková

6. listopadu 2019

vytisknout  e-mailem